Unge Høyre har sendt inn en resolusjon til dagens årsmøte i Tromsø Høyre.

Praksisen rundt skolerazzia med narkotikahunder har lenge vært debattert. Tromsø Unge Høyre tar nå stor avstand fra det de mener er lovstridig praksis.

Les også: Slik blir nye Sommerlyst

Ransakes

– Vi mener selvsagt at alle elever har rett til et narkotikafritt skolemiljø, men virkemidlene må holdes innenfor rettsstatens grenser. En razzia innebærer at alle skoleelever blir ransaket uten at det foreligger noen konkret mistanke mot dem på forhånd, sier Ingrid Skjelmo, som mener en slik praksis truer elevenes rettssikkerhet.

Praksisen innebærer at ledelsen på en bestemt skole kontakter politiet og ber om en razzia i skolens klasserom. Elevene har i forkant signert på om de ønsker å delta på en slik razzia.

Lovstridig

– Praksisen innebærer at man går bort fra det viktige prinsippet om at alle er uskyldige til det motsatte er bevist. Dette mistenkeliggjør en stor gruppe mennesker uten grunn, sier Skjelmo.

Les også: Demontstrerer mot skoleplaner

Hun viser også til at praksisen er i strid med straffeprosessloven paragraf 195, som krever «skjellig grunn» til mistanke for at ransaking skal være lovlig.

– Det er ingen tvil om at lovstridig praksis ikke bør være praksis, mener Skjelmo.

– Uproblematisk

Iril Gausdal Johansen, leder i Tromsø AUF, mener derimot ikke det er problematisk med slike razzia.

– Jeg har overhodet ingen problemer med at det kommer hunder til skolene for å stanse narkotikabruk, sier Johansen.

Hun er mer bekymret for narkotikabruk blant ungdom.

– Dette synes jeg er mer problematisk enn noen hunder som kommer bort for å snuse på klær, sier hun.

Hun tror tidlige funn kan gi en bedre framtid for ungdom.

– Jeg tror det er bedre å bli tatt på skolen enn etter fem år når personen kanskje kan være i en vanskelig situasjon. Da kan foreldre, skolen og storsamfunnet bruke tid på elevene slik at de får hjelp tidlig, sier hun.

- UPROBLEMATISK: Iril Gausdal Johansen mener ikke bruk av narkohunder er problematisk.