iTromsø skrev i november i fjor at kommunen ønsket å benytte tomta nord for kunstgressbanen på Bjerkaker, til å bygge ny fotballhall.

Det aktuelle området er regulert til idrettsformål, og eies av staten, og kommunen ønsker nå å erverve tomten.

I et brev fra Tromsø kommune til Kommunal – og moderniseringsdepartementet, kommer det nå fram at kommunen også ønsker å etablere en barnehage på den samme tomten, sammen med den ovennevnte fotballhallen.

– Det er fordi vi trenger å få bygget barnehager på Sør-Tromsøya, og dette er en egnet tomt, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen (Høyre).

Behov

Behovet for barnehageplasser vil øke i Tromsø som følge av befolkningsøkningen.

Både i Jonas Lies gate og i Marsvegen på Tomasjord skal det åpne nye, private barnehager etter sommeren. Samtidig så legges det ned barnehager — eksempelvis skal Håpet og Hvilhaug barnehage legges ned.

– På Sør-Tromsøya er utfordringene ekstra store. Der vil behovet for barnehager bli større enn i andre deler av Tromsø, sier undervisningsbyråd Anna Amdal Fyhn (Høyre).

60 plasser per år

Det forventes store endringer i barnehagetilbudet på Sør-Tromsøya i de kommende årene. Dette fordi seks barnehager kan opphøre, og kun tre nye barnehager kommer til. I tillegg forventes det en økning i antall barn i området.

– Vi har kartlagt dette i vår barnehagebehovsplan. Den viser at vi vil trenge cirka 60 nye barnehageplasser per år fra 2017, sier undervisningsbyråden.

Kommunen skriver at de lenge har lett etter arealer på Sør-Tromsøya der de kunne bygge barnehage, men at bydelen er såpass tett befolket, at det er vanskelig å finne passende tomter.

Les også: Så mye koster barnehagen deg

Salg

Staten gjennomfører i utgangspunktet ikke direktesalg til kommuner, men Tromsø kommune ber staten vurdere forespørselen, med tanke på at eiendommer som har liten verdi eller der et mindre antall kjøpere er aktuelle, kan avhendes ved direkte salg.

– Statsbygg har også signalisert at de gjerne vil ha en barnehage i tilknytning til denne tomta, sier Øyvind Hilmarsen.