I løpet av tre år har Miljøverndepartementet kuttet støtten til miljøvernorganisasjonen Grønn Hverdag med 70 prosent. Førstekandidat i Troms Venstre, Irene Dahl, stiller seg uforstående til kuttene.

- Vi trenger en sterk forbrukerorganisasjon i Norge. Grønn Hverdag gir nøytral, saklig og god informasjon om produkter på markedet, slik at det blir enklere for oss forbrukere å ta grønne valg. Regjeringen viser i sin praktiske miljøpolitikk liten forståelse for forbrukerperspektivet, sier Dahl.

Trenger informasjon

Ifølge Dahl har Grønn Hverdag påvriket markedet og forbrukerne positivt de siste årene.

- Grønn HVerdag har blant annet hatt en kampanje mot palmeolje og klær med miljøgifter. Dette har redusert salget av varene, slik at produsentene har sett seg nødt til å merke dem, sier Dahl og viser til at det nå pleier å stå om varer innholder palmeolje.

Økt støtte

Politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, Audun Garberg, mener den reduserte støtten til Grønn Hverdag er uproblematisk.

- Totalt sett har regjeringen økt støtten sin til miljøvernorganisasjoner. Grønn Hverdag fikk ekstra mye støtte på 1990-tallet fordi de var i etableringsfasen. De siste årene har støtten blitt redusert til et mer naturlig nivå, og den kan sammenlignes med støtten vi gir til for eksempel Bellona, sier Garberg.

Ny organisering

Dahl mener imidlertid at Grønn Hverdag ikke kan sammenlignes med andre miljøvernorganisasjoner.

- Grønn Hverdag er et nøytralt forbrukerkontor, og har ingen spesielle interesser sammenlignet med mange andre miljøvernorganisasjoner.

Ifølge Dahl vil Venstre vurdere å samordne organiseringen av Grønn Hverdag med Forbrukerrådet, som ligger under Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.