I det siste kommunestyremøtet før sommerferien ble det vedtatt at "Tromsø kommune vil samarbeide med Gamlebyen Skansen om utvikling av et attraktivt, allmennyttig og historisk gamlebyområde i Nordbyen."

Hallvard Birkeland, formidlingsleder i Gamlebyen Skansen, er spent på hvordan samarbeidet med kommunen vil arte seg.

– Dette er et fantastisk flott vedtak for oss, men nøkkelordet her, er ordet samarbeid. Det ville vært interessant å vite hvordan kommunen har tenkt seg dette samarbeidet helt konkret, altså hvordan kommunen vil utvikle området til «et attraktivt, allmennyttig og historisk» område, sier Birkeland til iTromsø.

Må starte dialog

Marie Fangel — representant for Venstre i kommunestyret, var den som først fremmet forslaget om et samarbeid mellom Tromsø kommune og Gamlebyen Skansen. Hun mener samarbeidet må gå ut på at Tromsø kommune gir byutviklingsprosjektet støtte av moralsk og økonomisk art.

– Det viktigste er å få i gang en dialog om hvordan dette området best kan ivaretas og utvikles. Men støtte må også være av økonomisk art, sier hun til iTromsø.

Fangel påpeker at det er mange storbyer som har vært bevisste på å bevare og utvikle den eldre delen av byen sin med stort hell.

– Stockholm hadde ikke vært den samme byen uten «Gamla Stan». Svenskene har vært bevisste på å bevare og utvikle dette området, i dag er det en turistattraksjon, sier Fangel.

Byrådet diskutert saken

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen forteller at byrådet ikke har rukket å diskutere hvordan de konkret tenker seg at samarbeidet vil se ut.

– Det er mye ferieavvikling nå — også i byrådet. Vi har derfor ikke arbeidet fram et konkret forslag på hvordan dette samarbeidet kan tenkes. Men vi skal se på saken, sier Hilmarsen.

Fangel håper imidlertid at man kan utvikle den eldre bydelen, uten at området av den grunn vil bli preget av stillstand.

– Det må bli et attraktivt og levende området, samtidig som vi tar vare på den gamle, sier hun.

Marie Fangel — representant for Venstre i kommunestyret, ser for seg at støtten til Gamlebyen Skansen skal være av moralsk og økonomisk art. Foto: Tom Benjaminsen
Her er to av Gamlebyen Skansens ledere avbildet på en sommerfest på Skansen i juni i år. F.v. Prosjektleder Tom Strøm, Astrid Eidesen, Eirin Bjørnstad, og nestleder i prosjektet, Nora Kiil. Foto: Tor Farstad
Byrådsleder Øyvind Hilmarsen kan informere om at byrådet ikke har fått drøftet saken ennå. Foto: CHRISTER PEDERSEN