Vi er på Skarven bar, og temaet er "Industriens inntog i nord: Bærekraftig utvikling eller kortsiktig rovdrift?"

Med filosofien som ryggrad og Arne Næss sin tilnærming til dypøkologien som målenhet, diskuterte de fremmøtte innholdet i Nordområdesatsingen. Og da særlig spådommen om gruveindustriens nye gullalder i nord.

- Vi mangler sunn fornuft i vurderingene, og det holder ikke å la seg overtale av det økonomiske perspektiv alene, sier Einarsson i innledningen.

Utnytting

Han frykter gruvedriften, og at store rikdommer i stor fart skal hentes ut av innflydde arbeidere. Uten at de lokale og langsiktige interessene blir tatt hensyn til.

- Når de er ferdig, og restene er dumpet i fjorden og på fjellet, så sitter vi igjen med regningen. Skal vi bare akseptere det?

Den rød-grønne regjeringen hadde et særs stor fokus på Nordområdesatsingen. Særlig med Jonas Gahr Støre (Ap) i utenriksministerposten. I disse dager og fremover vil man se hvordan den nye regjeringen forholder seg nordover.

- Man har blitt forespeilt en stor satsing på nord. Men dette er maktas retorikk nok en gang, og Nord-Norge har alltid vært en provins i norsk ressursforvaltning.

Dypøkologi

Filosofiprofessor Viggo Rossvær stilte spørsmålet om dypøkologien kan begrunne vår motstand mot ødeleggelsen av naturressursene. Eller om de ubesvarte spørsmålene om dagens situasjon på Nordkalotten viser at også Arne Næss' dypøkologi må revideres?

Innleder Harald Einarsson er nestleder i Miljøverngruppa Davvin og uavhengig dokumentarfilmskaper. Han har bl.a. laget dokumentaren «NUSSIR — drømmen om Finnmark» hvor han følger Knut Altmann og Torulf Olsen i deres kamp mot gruvedriften og planene om å dumpe gruveavfallet i Repparfjorden.