Faren forlot Giswold før han ble født. Da han var tre år gammel dro også moren fra ham. Bestemoren Bjørg Josefsen tok på seg ansvaret for å oppdra Giswold.

– Jeg har alltid visst at jeg har en far i Australia, og hele livet har jeg lurt på hvordan han er, forteller Giswold.

Neste søndag vil omtrent en million TV-seere Giswolds reise til Australia for å finne pappa.

Utfordrende å finne faren

Tromsø-mannen var bare 14 år gammel da han bestemte seg for å forsøke å få kontakt med minst én av foreldrene sine. På datarommet på ungdomsskolen ble han oppmerksom på en annonse for TV-programmet til Tore Strømøy.

– Jeg snakket med bestemor og spurte om det var greit at jeg skrev en e-post til Tore. Senere fikk bestemor en telefon fra ham, han sa at han ville sjekke ut saken vår.

Det viste seg å bli vanskelig å spore opp og få kontakt med faren, selv om Giswold og bestemoren fant en god del opplysninger om ham.

– Pappa var utvekslingsstudent i Tromsø rundt 1991-1992, men han dro hjem igjen før jeg ble født. Vi fikk blant annet kontakt med vertsfamilien som han bodde hos i Tromsø den gangen, forteller 20-åringen.

Spent før avreise

Selv om unge Bjørn Robert Giswold under oppveksten ikke har hatt kontakt med noen av foreldrene sine, er ikke dette et sårt punkt for ham.

– For meg var det normalt, men mange av de andre barna lurte på hvorfor jeg bodde hos bestemoren min. I grunnen er jeg veldig takknemlig for at jeg fikk vokse opp hos henne. Hadde det ikke vært for henne, ville jeg vært en annerledes person i dag, sier han.

På grunn av komplikasjoner måtte Giswold vente i fire år — til han var fylt 18, før han kunne reise ned til Noosa i Australia i et forsøk på å oppsøke faren. Giswold forteller at han var spent før turen.

Personer nær faren forsøkte blant annet å forhindre at Giswold fikk kontakt med ham.

– Jeg gikk noen runder med meg selv og tenkte — hva hvis han ikke ønsker å ha kontakt med meg? Men det var verdt å ta en sjanse, jeg måtte finne det ut, forteller han.

Tåler rampelyset

– Du forteller en veldig personlig historie foran en million TV-seere. Har du noen betenkeligheter rundt dette?

– Nei, jeg tror det blir uproblematisk. Jeg har drevet litt med teater og revy, og har på den måten stått litt i rampelyset før. Det som kanskje gjør dette litt spesielt er at det er et veldig dypt og personlig tema for meg. Men det er ikke nødvendigvis negativt, svarer Giswold.

– Har du angret på deltakelsen i TV-programmet?

– Nei, overhodet ikke. Men TV-programmet og Tore Strømøy har forandret livet mitt, avslører han.

Det er i dag omtrent to år siden Giswold reiste ned til Australia. Verken Strømøy eller Giswold ønsker å avsløre hvordan reisen endte før programmet har gått på luften.

– Jeg har foreløpig holdt det hemmelig, men mine nærmeste vet hva som hendte, forteller Giswold.

Veldig ung

– Bjørn Robert var veldig ung, han var bare 14 år da han tok kontakt med meg. Det gjorde det utfordrende å ta tak i denne saken, forteller Strømøy på telefon fra NRK Tyholt.

TV-programmet «Tore på sporet» er for tiden inne i sin syvende sesong. Det tar opp til flere år å spille inn én sesong, og det er Strømøy selv som sporer opp de menneskene.

– Jeg vurderte det slik at Bjørn Robert virket veldig oppvakt, til tross for hans unge alder. Jeg tok selvfølgelig kontakt med bestemoren hans først og forsikret meg om at det var greit at jeg så på saken, sier Strømøy.

I AUSTRALIA: Her er Tore Strømøy og Bjørn Robert Giswold i Australia på jakt etter Giswolds far. Foto: NRK Foto: nrk
REISTE JORDEN RUNDT: Bjørn Robert Giswold reiste til Noosa i Australia for finne finne faren. Foto: Tore Strømøy Foto: Tore Strømøy/NRK