– Det er 6-7 grader på Tromsøya nå, og det er veldig varmt for årstiden, sider statsmeteorolog Geir Bøyum ved Værvarslinga i Nord-Norge.

Han er ikke den eneste som har reagert på varmen, og Bøyum kan nå berolige oss med at det blir kaldere.

Kaldere

– Det er vel ikke helt oppe på rekordnivå ennå, men nå ser det ut til at vi er på det varmeste, og det blir kaldere i dagene fram mot nyttårsaften, sier Bøyum.

Årsaken til den uvanlige varmen er langvarig lavtrykk over De britiske øyene og et kraftig høytrykk nord for Svartehavet. Det har ført til en sørlig luftstrøm over hele Europa som fører med seg varm luft fra Spania helt opp til oss i det vanligvis kalde nord.

Men nå er det altså over, og har du ikke funnet fram grillen ennå, er det for sent. Allerede fra i dag av skal det bli kaldere.

Balsfjordvind

– Vi kommer til å få en periode med tørt vær og rolige vindforhold fra sørøst fram mot nyttårsaften, og temperaturen blir liggende ved nullpunktet eller litt under. Fra første nyttårsdag kan det bli enda kaldere og det blir også økende vind. Da blir vi nok å få oppleve den berømte Balsfjordvinden, sier Bøyum.

Rent praktisk betyr det at vi fremdeles må slite med glatt føre.

-Det blir nok ikke noe mindre glatt fremover, så folk må nok være forberedt på å benytte seg av både brodder og diverse andre hjelpemidler, avslutter statsmeteorologen.