Venstre mener alle elever fortjener lærere som har tid til dem, og kompetanse til å følge dem opp. Derfor kjempet vi for et «lærerløft» når vi forhandlet med regjeringspartiene om samarbeidsavtale.

Nylig la regjeringen fram sin lærerstrategi. Den gjør mange grep for å heve kompetansen til lærerne. Det er bra, men de har glemt at lærerne trenger mer tid og at vi trenger langt flere lærere i årene som kommer.

Skolen trenger en lærerstrategi som gir konkrete svar på hvordan vi kan gjenreise respekten for, og statusen til, læreryrket, og hvordan vi kan sikre elevene mange nok faglig kompetente lærere fremover. Det er mange gode tiltak i regjeringens nye lærerstrategi som Venstre lenge har ivret for – for eksempel femårig lærerutdanning, at fagkrav skal knyttes til undervisning og ikke bare ansettelse, samt fortsatt økte bevilgninger videreutdanning.

Men det er ikke nok. Venstre vil i høst foreslå i Stortinget at byråkratiet for lærerne må reduseres med 25 %. Unødvendige krav til rapportering og planlegging må kuttes. I tillegg vil vi ansette flere nye helsesøstre og merkantilt personale, slik at læreren får mer tid til fag, og vi får flere yrkesgrupper inn i skolen. Læreren må ha tid til elevene.

Regjeringen har heller ingen plan for å beholde de lærerne vi har i skolen i dag, og rekruttere nye. Vi vil trenge omtrent 11 000 nye lærere fram mot 2020. Venstre vil derfor lage en plan for rekruttering av flere lærere fra andre yrker og innføre flere seniortiltak slik at flere lærere blir i skolen lenger. Barna våre fortjener en god skole. Da må vi ta vare på lærerne, rekruttere flere og gi barna lærere med tid til dem.