SENTRUM: Pågangen av personer som inngår kontrakter for rustesting med Helsetjenesten ved Sosialmedisinsk senter (SMS) har økt så mye at det i perioder er ventelister. Ut i fra antall henvisninger SMS mottok i fjor, kunne antallet inngåtte urinkontrakter vært betydelige høyere.

Fra 72 - 107 kontrakter

– Vi har snart nådd taket for hvor mange vi kan ta imot. En ting er urinprøven, men de skal ha oppfølging av helsepersonell som kan være arbeidskrevende. Sykepleierne her har også andre oppgaver. Vi har nå søkt om midler til ekstra stilling på grunn av økningen, sier utviklingskonsulent Hans-Peter Johnsen på Sosialmedisinsk senter.

I 2011 var det 72 personer som gikk til rustesting og oppfølging ved SMS. I 2012 var antallet steget til 97 (en økning på 34,7 prosent), mens antallet steg ytterligere med 10,5 prosent i 2013, til 107 urinkontrakter. Selv om SMS har hatt tilbud om ruskontrakter i mange år begynte de først i 2011 med systematisk registrering av antall kontrakter.

– Vi ser en økning i forhold til behovet. Vi er fem sykepleiere som jobber med ruskontraktene. Noen har behov for korte perioder, mens andre trenger motivering over flere år, sier helsesøster og psykiatrisk sykepleier Anne-Lill Aasan på SMS.

Ukentlige urinprøver

Vanligvis inngås kontrakten for tre måneder, med urintesting to ganger i uka og påfølgende oppfølgingssamtale.

– Rustestingen er en kontrollert urinprøve som avleveres to ganger i uka. Oppfølgingssamtalen er det viktigste med kontrakten.

Klienter over 25 år med urinkontrakt utgjorde i fjor 59 prosent, mens 29 prosent var i aldersgruppa 19-25 år og 12 prosent under 18 år. I 2012 (tall for 2013 foreligger ikke) utgjorde 70 av de inngåtte 97 kontraktene cannabis.

Aasan har ikke noe sikkert svar på hvorfor de har hatt så stor økning de siste årene.

– Det kan skyldes mange ting, som at flere vet om oss. Om det skyldes at antall unge hasjrøykere har økt, har vi ikke noe grunnlag for å kunne uttale oss om, sier Aasan.

Kursing i ny metode

– Vi må prioritere hvem vi tar inn. Ungdom opp til 18-20 år vil bli prioritert. Det er viktig med forebygging og stoppe hasjbruk i denne aldersgruppa. Det vil demme opp for at de går videre med sterke stoffer, sier Hans-Peter Johnsen.

Sosialmedisinsk senter ønsker nå å ta i bruk et hasjavvenningsprogram som er i bruk i Kristiansand. Dette er både et gruppebasert og individuelt opplegg for å avvenne hasjrøykere. Planen er å arrangere et kurs til høsten for helsetjenesten og sosialtjenesten ved SMS, Utekontakten og andre deler av hjelpeapparatet.

– I dag har vi bare individuell oppfølging. Vi ser behovet for et utvidet tilbud for dem som ønsker det, og det er viktig å ha en metode å jobbe ut i fra, sier Anne-Lill Aasan.