– Unge som får rusproblemer er en av de viktigste gruppene å ta tidlig tak i. Dersom man kommer tidlig nok i gang med gode nok behandlingstilbud, så vil man i fremtiden få færre rusmisbrukere, sier Erlend Bøe, fylkesleder i Troms Unge Høyre.

Sikre rask hjelp

I forkant av årsmøtet har ungdomspartiet vedtatt et resolusjonsforslag til årsmøtet med krav om at det opprettes egne landsdekkende mottaks – og oppfølgingssentre. Disse skal ha ansvaret for hele behandlingsforløpet og vurderingsoppgaven. I tillegg ønskes det ungdomsmottak som egne deler av MO-sentrene.

Bøe viser til at forslaget om slike sentre først ble foreslått av Stoltenberg-utvalget.

– Formålet med disse MO-sentrene skal være å sikre at rusavhengige får rask hjelp, et godt behandlingstilbud og en langsiktig individuell oppfølging av ett kompetent rusfaglig og tverrfaglig miljø, skriver Troms Unge Høyre i resolusjonsforslaget.

Presserende behov

Unge Høyre lederen viser til at det i dag ikke finnes noe landsdekkende tilbud med mottakssenter for ungdommer som skuter ned narkotika. Han mener behovet er presserende.

– Norge er et av landene i Europa med flest overdosedødsfall. I 2011 døde 294 mennesker som følge av overdose. Dette er et problem vi må ta tak i.

Og da mener ungdomspartiet at man må begynne med ungdommen. Inspirasjonen finnes over grensen.

– I Sverige finnes Maria Ungdom — et slikt tilbud ønsker vi her. Det er et ungdomsmottak og lavterskeltilbud man kan oppsøke døgnet rundt for behandling og rådgivning. <\n>