– Nå har vi kunnskap om all den lidelsen feil utformede trapper fører til – og vi vet hva som må gjøres for å hindre disse. Blindeforbundet i Troms krever at næringslivet, byggeiere og det offentlige sikrer trapper og kanter bedre. Det er så lite som skal til. Tydelig markering av hvert trinn, godt lys, riktig utformet gelender og sklisikre trappetrinn, gjør at du og jeg kan ferdes mye tryggere, sier Gudrun Ytterstad, styreleder for Norges Blindeforbund, avdeling Troms.

I forbindelse med Norsk Blindeforbunds landsomfattende aksjon for bedre og sikrere trapper, har Ipsos MMI på oppdrag fra blindeforbundet utført en omfattende undersøkelse av nordmenns uhell.

29.000 uhell

Her kommer det fram at vi nordmenn er utsatt for 3.000 uhell i trapper eller ved kanter hver eneste dag. Resultatet er 70.000 beinbrudd og en rekke andre alvorlige skader i løpet av ett år. Bare her i Troms har det vært 29.000 slike uhell de siste 12 månedene, skriver Norsk Blindeforbund i en pressemelding.

- Alle forstår at synstap kan gjøre det vanskelig å oppfatte hindringer i omgivelsene, som trapper og nivåforskjeller. Men vi i Blindeforbundet er opptatt av å få frem at alle har nytte av riktig utformede trapper. Denne undersøkelsen viser at det er viktig også for normaltseende at trapper og kanter er riktig utformet, forklarer Ytterstad,

Skylder på trappen

I undersøkelsen oppgir halvparten av dem som har opplevd uhell at trappens utforming var skyld i at de skadet seg. Mer enn 300.000 personer forklarer at de enten sklei i trappen, ikke så trappen, bommet på et trinn, eller at belysningen eller merkingen var dårlig.

Undersøkelsen viser at farlige trapper og kanter det siste året har ført til over 100.000 legebesøk, 68.000 bruddskader og 41.000 hodeskader.

- Tallene er oppsiktsvekkende, mener Ytterstad.