– Jeg hørte bare et smell. Så ble kona og barna mine kastet 100 meter ut av bobilen, forteller Ernest Nzirema.

Det var 16. juli at Nzirema var på vei hjem fra bobilferie sammen med kona Marcelline og de fire barna Nelson (6), Denise (10), Daniel (13) og Dieumerci (16). På E4 nord for Uppsala skjedde det som ikke skulle skje. Bobilen fikk motorstopp, og i det Ernest forsøkte å få kjøretøyet av veien, kjørte en trailer inn i bobilen bakfra.

To måneder på sykehus

På mirakuløst liv overlevde samtlige familiemedlemmer. Veien tilbake har imidlertid vært langt og tung. Etter først å ha blitt innlagt på Akademiska sjukhuset i Uppsala, ble familien overført til UNN. For Marcelline og tre av barna var det lenge svært alvorlig.

– Aller verst har det vært for Marcelline. Lenge trodde jeg aldri vi kom til å sitte her hjemme i stua og prate sammen slik vi gjør i dag. Hun pådro seg hjerneblødning, skadet ryggsøylen, hofta og høyre fot, forklarer Ernest.

– Nelsons urinblære ble punktert. I tillegg ble bekkenet, lungene og leveren skadet. Hos Denise ble bukveggen og tarmene skadet, sier Ernest, før han legger til:

– Denise har vært mye innlagt på sykehuset. Til slutt måtte hun operere bort tynntarmen, fordi hun fikk så mange plager. Det var veldig dramatisk.

Først i midten av september var alle ute av sykehuset.

– Det har vært tøft, men vi har forsøkt å glemme det som har skjedd for å kunne gå videre i livet. Barna er naturlig nok kjemperedde for å kjøre bil nå, påpeker faren i huset.

Heller ikke 13 år gamle Daniel og 16 år gamle Dieumerci kom uskadd fra bobilulykken.

– Daniel fikk lunge – og leverskader, samt at hans høyre arm ble kuttet av under albuen. Han skal gjennom en ny operasjon i januar. Dieumerci slapp unna med et sår på leggen, forklarer Ernest.

– Fantastisk vinner

For å lyse opp hverdagen til en hardt prøvet familie, fikk familien Nzirema i går ettermiddag overrakt hele 28 julegaver på døra hjemme i Haakon VIIs gate. De ble nemlig plukket ut som vinnere av Hjerterom 2013, et tiltak initiert av Næringsforeningen, der totalt 28 bedrifter har bidratt med hver sin gave.

– Det er ingen tvil om at denne familien har hatt en rimelig tøff tid. Blant over 100 forslag vi har fått inn, er de en fantastisk flott vinner, sier Kjell Arvid Andreassen i Driftig Sentrum.

Sammen med juryformann Alexander Uhre og jurymedlemmene Dan Granath og Ståle Michalsen, har Andreassen plukket ut familien som vinner. Det gjorde de etter at Eli Bangsund Chramer nominerte Ernest og hans familie til prisen.

– Selv om vi ikke har noe familie i Tromsø har jeg opplevd at samfunnet og alle kjente her i byen har gjort oss til en del av familien deres, slik de har brydd seg om oss, sier en tydelig rørt Marcelline.

GIVERGLEDE: Kjell Arvid Andreassen, Dan Granath, Alexander Uhre Mikkelsen og Ståle Michalsen syntes det var stas å overrekke alle julegavene til familien Nzirema etter de dramatiske månedene de har vært gjennom. Mamma Marcelline, Daniel (13), Denise (10) og pappa Ernest kunne ikke ha vært mer fornøyd med alle julegavene de nå kan legge under juletreet. Foto: Ronald Johansen