Utlendingsnemnda anker dommen fra Oslo tingrett i Yalda Bahadori-saken. Tingretten mente nemndas avslag på opphold var ugyldig.

- Vi har grundig vurdertankespørsmålet. Yalda har stått i offentlighetens søkelys over lengre tid, ogvi har nøye vurdert hvor sterkt hensynet til barnets beste taler mot en anke.Vi kom likevel til at hensynet til en riktig dom i dette tilfellet veier tyngre,sier direktør Ingunn-Sofie Aursnes i UNE til NTB.

- UNE kommer til å anke av grunner som handler om mer enn denne enkeltsaken. Det handler om våre beslutningstakeres rett og plikt til å gjøre skjønnsmessige avveininger og hva som da kan regnes som tungtveiende innvandringsregulerende hensyn, sier Aursnes til NTB.

"Asylshopping"

Tidligere denne måneden fikk Yalda og hennes familie medhold i Oslo tingrett i klagen mot UNE.

- Deler av tingrettens dom er feil juss som ikke bør bli stående. Betydningen av å operere med ulike identiteter overfor ulike lands utlendingsmyndigheter bagatelliseres, men det er ingen bagatell å oppgi ulike identiteter i ulike land, sier Aursnes til NTB.

Yalda Bahadori (11) og hennes foreldre Maria Gazul og Abdul Djabar Bahadori kom til Norge i 2005 etter å ha fått avslag på søknad om asyl i Danmark. Faren Abdul flyktet fra hjemlandet Afghanistan i 1995. Årsaken var blant annet konflikt med Taliban. Han traff Maria Gazul i hennes hjemland Moldova, men det muslimsk/kristne paret flyktet etter at han ble utsatt for vold. Familien fikk sitt første avslag på asylsøknaden i Norge i 2007.

- Denne familien har søktasyl i Danmark, Norge, Sverige og Østerrike, og de har operert med flereidentiteter og flere asylhistorier. Europeiske utlendingsmyndighetersamarbeider om å unngå den type asylshopping, og dette utgjør tungtveiendeinnvandringsregulerende hensyn. Familien har videre unnlatt å samarbeide omretur etter tidligere avslag, sier hun.Samtidig understreker hun at det er mye i dommen fra Oslo tingrett som UNEmener er riktig.- Særlig verdt å nevne er at dommeren ikke finner brudd på barnekonvensjonen ogat far vil kunne forenes med familien i Moldova. Men siden dommeren likevelfant vedtaket ugyldig, ut fra en begrunnelse som ikke bør bli stående, finnervi det riktig å anke, sier hun til NTB.

Raser mot UNE

Talsperson for Støttegruppen til Yalda, Ronja Trolie, raser mot det hun mener grenser til trakassering.

- Dette er en parodi på rettssikkerhet, og fullstendig hårreisende. Her er det ei 11 år gammel jente som får den verste tenkelige julegaven, nok en jul i usikkerhet, forteller Trolie.

Hun bedyrer også at støttegruppen ikke har planer om å gi opp.

- Vi gir oss ikke, Yalda skal få bli. Det tar bare lenger tid, sier hun. T

rolie forteller at Yaldas familie tar beskjeden tungt.

- Familien er helt knust. Etter to års kamp hadde de sett frem til en opptur. I stedet er de helt slått ut, forteller Trolie. På spørsmål om UNEs grunnlag for å anke dommen, mener støttegruppen at UNE burde la prinsippene fare.

- Vi ser at UNE er villige til å ofre Yaldas barndom fullstendig for å jage egne prinsipper. Foreldrene har alltid fortalt sannheten til norske myndigheter, og Yalda blir nå straffet for valg foreldrene tok for mange år siden. Det er helt hårreisende, sier Trolie.

Vi oppdaterer saken!