Foto: Kallestad, Gorm

- Kjære pårørende. Det er med stor sorg vi er samlet for å ta imot bårene til fire av Sjøforsvarets beste soldater. Vi føler alle en dyp respekt for orlogskaptein Trond André Bolle, fenrik Simen Tokle, kvartermester Andreas Eldjarn og løyntnant Christian Lian, som alle har gitt sitt liv i tjeneste for Norge...

Vi er samlet for å hedre dem og deres innsats for Konge, fedreland og flaggets heder. Vi sørger alle for våre omkomne. Det største tapet og den tyngste sorgen bæres av den nærmeste familie, sa Generalinspektør for Sjøforsvaret, kontrereadmiral Haakon Bruun-Hanssen i sin tale til de pårørende.

- Andreas var yngstemann blant disse fire. Han gjorde seg bemerket allerede under utdannelse og trening. Andreas var nettopp kommet hjem da flere av kollegene hans ble skadet i trefningene 3. mai. Da hans kolleger ble skadet stilte han opp og viste sterk vilje til å ta ansvar for sine skadde kolleger, sa Bruun-Hanssen.

- Av kolleger ble han beskrevet som en usedvanlig blid og likandes kar, avsluttet han.

Bårene med de falne, Christian Lian, Trond André Bolle, Andreas Eldjarn og Simen Tokle ankom Gardermoen militære flystasjon torsdag 1. juli nøyaktig klokka 18.00. Forsvarsminister Grete Faremo var den første som kom ut av flyet.

Klokken 18.19 marsjerte garister fra HK Kongens Garde ut til flyet. 24 gardister bar deretter de fire kistene inn til hangaren. Alle fire kistene er dekket av norske flagg.

Flyet, en C-130 Hercules, fløy over Oslo i lav høyde, og med en motor slått av, før det landet. Dette er for markere hvilket oppdrag flyet er i.

På seremonien var blant andre forsvarministeren, forsvarssjefen, statsminister Jens Stoltenberg og kronprins Haakon til stede.

Seremonien som ble gjennomført på Gardermoen er et såkalt båremottak. Dette er en kort seremoni, hovedsaklig med deltakelse fra familie, forsvarets ledelse og soldatens hjemmeavdeling.

Onsdag var det minnestund for de fire falne i Meymaneh i Afghanistan.

- Trond André Bolle, Christian Lian, Simen Tokle og Andreas Eldjarn døde for at vi andre skal få sikkerhet og trygghet. Vi minnes dem i dyp takknemlighet. De vil aldri bli glemt, sa forsvarsminister Grete Faremo i minnetalen.

Forsvarsministeren mener det vil ta tid å fordøye inntrykkene etter å ha møtt sørgende norske soldater i Afghanistan.

Hun beskriver de siste to døgnene som de tøffeste i karrieren.

- Ja, det vil jeg si. Jeg tror aldri jeg har vært i nærheten av å være med på noe lignende. Inntrykkene fra de siste to dagene kommer jeg til å bruke mye tid på å fordøye, sier en tydelig preget forsvarsminister til VG Nett.

Norske soldater i Camp Nidaros i Mazar-e Sharif har minnestund for de fire norske soldatene som ble drept av en veibombe ved Almar i Faryab-provinsen 27. juni 2010. Norwegian soldiers in a memorial for the four norwegian soldiers who was killed by IED near Almar in Faryab-province 27th June 2010. *** Local Caption *** Kan brukes fritt mot kreditering Foto: Lars Magne Hovtun
Andreas Eldjarn fra Tromsø er en av de fire soldatene som omkom i Afghanistan. Foto: Forsvaret