Noen få konvolutter, esker og litt bobleplast er det eneste som lå igjen da iTromsø besøkte postkontoret på Pyramiden på en av de siste åpningsdagene.

I dag klokken 10.00 stenger kontoret for godt. Det er slutten på en 16 år lang postkontorhistorie på Pyramiden. Det har vært postkontor i Tromsdalen siden 1937.

Nå blir det en «Post i butikk»-løsning også i Tromsdalen. Når kontoret lukker dørene, åpnes det for postvirksomhet på Rema 1000 ti meter bort i gangen.

– Særlig de eldre av kundene våre har sagt at de kommer til å savne oss når vi stenger, forteller Liv Vetvik.

Hun har jobbet i Posten i 35 år, og på Pyramiden i rundt 10 av dem.

– Enkelte tar drosje fra byen for å komme på postkontoret her. Vi hadde innom ei som sa hun nå hadde tatt sin siste drosjetur til postkontoret her, og at hun nesten ville gråte. Det er ikke bare, bare å bytte etter så mange år, sier Vetvik.

Hun kommer til å savne kundene også, det er hun helt sikker på.

– Det kommer vi nok alle til å gjøre, sier hun.

Få igjen

Per dags dato er det kun tre postkontor i Tromsø: Sentrum postkontor, Tromsdalen postkontor og Langnes postkontor.

På det meste har det vært 18 poststeder i Tromsø.

Også Langnes postkontor på Jekta skal etter hvert legges ned.

– Det skyldes tiden vi er inne i. Folk gjør jobben hjemmefra, på nettet. Det er færre bankoppdrag og mindre post. Da blir vi overflødige, sier Vetvik.

Likevel synes hun det føles merkelig at kontoret går mot sin slutt.

– Det føles rart, men jeg har innrettet meg, sier hun.

Unn Guttormsen har også jobbet i Posten i 35 år. Hun er fast ansatt på Sentrum postkontor — det eneste som skal bestå i Tromsø. Nå hjelper hun til de siste dagene i Tromsdalen.

Alt skal pakkes. Varer skal returneres, og de private postboksene skal flyttes til Rema 1000. I tillegg skal kunder ivaretas like godt som ellers.

Bedriftsboksene blir inntil videre. Om litt skal det åpnes Bedriftspostkontor på Nova-senteret, og da flyttes boksene dit.

– Folk er fornøyde med «Post i butikk»-løsningen. Det eneste de ikke tilbyr der er en del av de banktjenestene vi har på postkontorene, sier hun.

Vetvik tilføyer:

– Det er vemodig å stenge, men Post i butikk er en like bra tjeneste.

Blomstrer

På bordet på pauserommet står en stor bukett roser til de ansatte. Kommunen er avsender.

Også distriktssjef Odd-Arne Nilsen har med en bukett når han kommer innom kontoret.

– Å legge ned postkontorene til fordel for "Post i butikk" er en naturlig utvikling som følge av teknologien. Mange var skeptiske da man først begynte med "Post i butikk", men så viste det seg å bli en kjempesuksess. Da fikk man blant annet lengre åpningstider, sier Nilsen.

Åse Sandnes (72) har lenge hatt Tromsdalen postkontor som sitt faste kontor, selv om hun bor i Dramsveien.

– Jeg pleier å kjøre hit, i stedet for å bruke kontoret i sentrum. Det er fordi det er fri parkering her. Det er vanskelig å finne parkering i byen, mener hun.

Hun bruker postkontoret blant annet til å sette inn penger på konto, og mener man burde ha et postkontor.

– Nå blir det ekstra «klabb og babb» med parkering og sånt. Jeg synes det er veldig trasig at kontoret her legges ned, sier hun.

Fem kontorer igjen

Høsten 2014 skal omleggingsprosessen være over. Da vil det til sammen være fem postkontor igjen i Nord-Norge.

– Bodø, Harstad, Alta, Longyearbyen og Tromsø, ramser omleggingsansvarlig Erik Mortensen opp.

– Det vil være kontorene i nord. Det siste kontoret som legges ned er Langnes postkontor. Det legges ned i oktober 2014, forteller han.

Han har allerede vært flere steder i Nord-Norge. På mandag venter Vadsø. Så følger Leknes og Lakselv.

For i dag bruker de fleste av oss nettbank, og vi sender flere e-poster og meldinger i sosiale medier enn fysiske brev. Likevel skal det være flere pakker i omløp nå enn tidligere. Det skyldes økt internetthandel.

Pressesjef i Posten, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, forteller at postvolumet har falt med rundt 40 prosent siden toppåret 2000.

– I 2020 regner vi med at det er 30 prosent igjen av postvolumet. Vi gjør disse endringene fordi dine og mine postvaner endrer seg. Brevvolumene faller og det samme gjør antallet banktransaksjoner på postkontorene, sier hun.

Folk bruker ikke postkontorene på samme måte som før — nå er det pakker som gjelder.

– Endringene vi gjør er nødvendige og gjøres i takt med samfunnsutviklingen, sier hun.

FAST KUNDE: Åse Sandnes kjører helst fra Dramsveien og til Pyramiden når hun skal på Posten. Foto: Ronald Johansen
BLOMSTER: Distriktssjef Odd-Arne Nilsen kommer innom med blomster. Unn Guttormsen (i midten) og Liv Vetvik har begge jobbet i Posten i 35 år. Guttormsen har fast jobb på kontoret i sentrum. Vetvik skal ta det som det kommer. Foto: Ronald Johansen