I hovedsak er det strøm som varmer opp boligen til Søbstad, men nå som det er ekstra kaldt fyrer han opp i peisen også.

– Jeg synes ved gir god varme og gjør at det blir fort varmt. I tillegg er det jo koselig med fyr i peisen, forteller Tom Søbstad til iTromsø.

Onsdag var han innom Tromsprodukt for å kjøpe nye sekker med bjørkeved.

– Jeg har ei hytte i Ullsfjorden og der eier jeg litt skog også. Egentlig skulle jeg ha laget min egen ved, men det er jo veldig mye lettere å kjøpe den her, sier han.

Salgstopp

Søbstad er langt fra alene om å kjøpe ved i disse dager. Tromsprodukt har nådd sesongens salgstopp, og de tre første ukene i år solgte de over 65 prosent mer enn på samme tid i fjor.

– Når det blir kaldt selger vi mer ved. Det er ikke overraskende en klar sammenheng mellom kulde og vedsalg, sier avdelingsleder Tore Tungodden ved miljøavdelingen i Tromsprodukt.

I tillegg har strømprisene mye å si for vedsalget. Høye strampriser gir økt salg.

– Når strømprisene stiger, merker vi en klar økning i vedsalget. De siste årene har strømprisen vært lav. Vi har fått flere kunder de siste sesongene, men mengden de kjøper har gått litt ned, forteller Tungodden.

Opptatt av kvalitet

Hvert år kjøper Tromsprodukt inn 2.500 kubikk med trelast. Det er omtrent 76 trailerlass med tømmer.

– Kundene er opptatt av kvalitet. Derfor kjøper vi bare inn bjørk fra Nord-Norge. I 2003 kjøpte vi et lass fra Estland. Da fikk vi masse klager på kvaliteten, og derfor har vi holdt oss til den nordnorske veden, sier Tungodden.

Vedsekker får man også kjøpt på en rekke bensinstasjoner. Shell Tromsø i Storgata gikk tom for ved i romjula og fikk først inn påfyll onsdag.

– At vi gikk tom i romjula skyldtes at leverandøren vår ikke fikk levert det vi hadde bestilt. Nå er lageret vårt fylt opp, og jeg regner med at vedsalget vil bli bra i dagene fremover, i og med at det er så kaldt, sier daglig leder Christina Ballovara ved Shell Tromsø.

Statoil Service Breivika i Terminalgata har derimot ikke opplevde en økning i vedsalget.

– Nei, her selger vi mye mer strøsand enn ved, sier daglig leder Benny Mikkelsen ved Statoil Service Breivika.

NY VED: Tom Søbstad (t.v.) får hjelp av Glenn-Roar Hansen til å fylle opp bilen med bjørkeved til peisen. FOTO: MONIKA AASERUD Foto: MONIKA AASERUD