Minebøssa har vært et av byens kjente minnesmerker siden den ble innviet 17. mai 1920. I begynnelsen sto den på en sokkel på Richard Withs plass, men har siden har et par andre plasseringer sentrum, inntil den ble påkjørt og skadet.

94 år i byen

– Folk må gjerne komme med innspill om hvor den skal plasseres, vi har ikke tatt stilling til det ennå. Den kan ikke stå på den gamle plassen (ved det gamle Sjømannshjemmet, red.anm.) på grunn av brøyting av fortauet og at det er lyskryss. Men kanskje den kan stå der om sommeren, sier Britt Hege Alvarstein, byråd for byutvikling.

Minebøssa har en viktig historisk betydning. I kjølvannet av ubåtkrigen i 1916 oppsto det akutt behov for et sted å bo for strandede sjøfolk. Bestyreren på sjømannsskolen skaffet en mine som fungerte som bøsse for innsamling av penger til et sjømannshjem. Fra 1920 til 1955 sto minebøssa på Richard Withs plass og i domkirkeparken, før den ble flyttet til hjørnet av Sjømannshjemmet i krysset Storgata/Bispegata.

– Det er mulig det må lages en sokkel til minebøssa, før den kan settes ut. Når det sette ut er det viktig at den ikke blir ødelagt på nytt. Minebøssa representerer jo et minne fra en annen tid og historien skal vi ta vare på, selv om det kanskje ikke blir mulig å putte penger på den, sier Alvarstein.

I det blå

Etter at minebøssa ble skadet, trolig som følge av snøbrøyting vinteren 2007, ble den tatt hånd om av bydrift.

– Minebøssa er reparert. Den står på lager på Slottet og trenger bare et strøk maling. Politikerne må bare si hvor de vi ha den, så plasserer vi den der, sier Dag Ivar Andreassen, enhetsleder for bydrift.

Hvor den nyoppussede minebøssa til slutt blir plassert, er foreløpig i det blå.

– Det er derfor vi har valgt å restaurere og ta vare på minebøssa. Hvordan vi skal bruke den er ikke satt på dagsorden, men kanskje kan det være en sak for Sentrumsløftet. Eller kanskje Skansen kan være et egnet sted, med sine mange historiske bygg, sier Alvarstein.

iTromsø 28. mars 2007 Foto: NewsConductor
iTromsø 21. juni 2013 Foto: NewsConductor