- Den foreslåtte justeringen av skolekretser i vår bydel, samt flytting av sentrale skoletilbud som samisk og morsmålsundervisning fra skoler med presset kapasitet til skoler som har ledig kapasitet, virker veldig fornuftig og vil sannsynligvis ha de minste negative følger for elevene, heter det i høringsuttalelsen fra Gyllenborg og Prestvannet bydelsråd.

Følg iTromsø Prestvannet på Facebook

Negative virkninger

Uttalelsen kommer som et svar på forslaget om endringer i skolestrukturen for barneskolene på Tromsøya, hvor byrådet blant annet tar til orde for å flytte alle samiskklassene ved Prestvannet over til en annen skole.

Les også: Vil endre skolegrensene

Forslaget møter motstand både fra skolens ledelse og fra Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Prestvannet, i tillegg til foreldrene i samiskklassene.

- Prestvannet skole ønsker ikke at de samiske klassene flyttes til en annen skole. De psykologiske og kulturelle negative virkningene dette eventuelt vil medføre for elever og foreldre er for store, skriver rektor Judith Martinsen.

Hun legger til:

- Samisk er dessuten blitt en del av Prestvannet skole sin kultur og identitet.

Et sentralt tilbud

Ifølge leder Jos Kögeler i Gyllenborg og Prestvannet bydelsråd var det et samlet bydelsråd som fant den foreslåtte løsningen med å flytte samiskklassene som rasjonell og fornuftig. Han viser til at det vil være et dårligere alternativ å flytte elever som bor i nærområdet.

- Disse vil i så fall miste sin lokale forankring. Selv om enkelte av samiskelevene også bor i skolens nærområde, er samiskundervisningen et sentralt tilbud som er rettet til innbyggere i hele kommunen, påpeker den lokale bydelsrådslederen til iTromsø.

Les også: Frykter forvitring av samisktilbudet

Han mener derfor konklusjonen til byrådet virker fornuftig.

- I bydelsrådet følger vi byrådet i deres ønske om å utnytte ledig kapasitet ved byens skoler. Det må sies å være kostnadseffektivt, sier Kögeler.

Identiteten ved skolen

FAU ved Prestvannet skole er lite begeistret over flytteforslaget i høringsdokumentet. De viser til at skolens gode skoletilbud og skolemiljø til både samisk- og norskspråklige elever er et resultat av langsiktig integreringsarbeid.

- Alle elevene ved skolen taper noe dersom samiskelevene skal bytte skole. Vennskapsbåndene brytes og en viktig del av kulturen og identiteten ved skolen blir borte, skriver de i sin høringsuttalelse.

Les også: Byrådet må regne med motbør

Både FAU og foreldrene i samiskklassene – som har skrevet en eget uttalelse – påpeker at Prestvannets landsskapsløsning er særlig godt egnet til å integrere de samiske og norske elevene.

- Barna vil lide

Det går for tiden 34 barn i samiskklassene, mens det fra høsten er ventet 40 barn. Foreldrene til de samiskspråklige elevene reagerer sterkt på forslaget om å flytte disse klassene til en annen skole.

- Det som er helt klart, er at våre barn vil lide for dette, i tiden det tar å bygge de nødvendige relasjonene med alle involverte, heter det i en uttalelse fra en høringsgruppe oppnevnt av foreldrene i samiskklassene.

De viser til at det siden oppstarten i 2003 ved Prestvannet skole har utviklet seg gode relasjoner mellom det samiske miljøet og skoleledelse, lærere, SFO og elever.

- Vi opplever respekt og forståelse i forhold til samisk språk og kultur. Dette er et arbeid som pågår kontinuerlig, og er et resultat av mange års arbeid med å bygge opp relasjoner og positive holdninger til det samiske, skriver foreldrene.

Rektor Judith Martinsen ved Prestvannet skole er langt fra sikker på at en flytting av samiskklassene vil føre til bedre plass på skolen.