Holt 4H Læringstun er navnet på tilbudet på vestsiden av Tromsøya der barn kan få nærkontakt med gårdsdyr.

Etterspørselen etter tilbudet er økende, men nå kan et kommunalt vedtak om å kutte støtten slå bein under hele tilbudet.

– Hvis vi mister det kommunale tilskuddet på 250.000 kroner, som går til å dekke en halv pedagogisk stilling, kan vi ikke lenger drive her. Vi er avhengig av den støtten, sier Kristine Jenssen, daglig leder ved Læringstunet.

Eneste på øya

Barnehagene i nærheten er flittige brukere av fjøset på Holt. Pedagogisk medarbeider Anne Merethe Jørgensen i Barnehagen Hundre, som ligger vegg i vegg, sier de for alt i verden vil beholde Læringstunet.

– Det er et kjempegodt tilbud til barna og det eneste av denne typen vi har på Tromsøya. Nå er vi livredd for at det skal bli borte, sier Jørgensen.

Spiste grisene

I tillegg til barnehagene brukes Holt-gården av barn med spesielle behov og som trenger spesiell tilpasning i skolehverdagen.

– Vi ser at behovet for et slikt tilbud er økende og målet vårt på sikt er jo å utvide til en hel stilling.

– Mange barn som bor i byen har jo ikke kontakt med husdyr og det er tydelig at de syns det er givende. Samtidig lærer de at maten vi spiser kommer fra dyr, ikke fra frysedisken på Rema, sier Anne Merethe Jørgensen.

Og barnehagebarna kunne da også forklare iTromsø en del om næringskjeden på gårdsbruket.

– Vi har hatt griser, sier Mattis Bergstad Eriksen (5)

- Men dem er dau. Vi har spist dem, sier Magnus Johannessen (5).

– Vi slaktet dem, presiererer Mattis.

Inn i markedet

Det er i forslaget til økonomiplan at støtten til Holt 4H Læringstun er foreslått fjernet. Saken behandles i kommunestyret neste onsdag.

Kristine Jenssen håper i det lengste at hun skal slippe å stenge.

– Vi er i oppstartsfasen og er derfor sårbare. Vi er i gang med å innarbeide oss i markedet, men trenger fortsatt tid til å bli selvhjulpen økonomisk. Mister vi støtten, så frykter vi nedleggelse og bortfall av tilbudet til barn og unge, sier Jenssen.

Heller "Inn på tunet"

Kommunen vil kutte støtten til 4H-gården. Men håper likevel de klarer å opprettholde driften.

Fungerende byråd for kultur, idrett og næring, Nils Kristian Sørheim Nilsen (V), bekrefter at kutting av støtten til Læringstunet på Holt ligger inne i kommunens økonomiplan.

- Kommunen kan ikke være involvert i alle denne typen tilbud. Vi har en økt satsing gjennom landbruksplanen på prosjektet «Inn på tunet», som er et lignende tilbud. Det er en god ordning og vi vil prioritere det, sier Nilsen.

Vil ikke legge ned, men....

Han benekter imidlertid at kommunen ønsker å legge ned tilbudet på Holt.

- Vi trekker kommunens bidrag, men vi håper likevel at de klarer å opprettholde tilbudet. Men da må kanskje andre aktører inn, sier Nilsen, og fortsetter:

Økonomiplanen skal behandles av kommunestyret den 11. desember.

- Saken er jo ikke avgjort. Dette er bare et forslag fra oss. Hadde vi hatt en overflod av penger, så kunne vi spredd de ut til alle gode formål. Men jobben vår er å prioritere knappe ressurser, sier Nilsen.

Nils Kristian Sørheim Nilsen (V). Foto: Tromsø kommune