UNIVERSITETSVEIEN: I år har 4.374 studenter fått tilbud om studieplass i hovedopptaket ved Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet.

Utleieleder for studentboliger ved Norges arktiske studentsamskipnad, Irene Kvello, opplyser samtidig at alle studentboligene er utdelt.

– Vi hadde rundt 400 boliger å tildele. Nå er det omtrent 1000 søkere på venteliste og etter hvert som noen takker nei til bolig går vi videre på lista. Det er også noen studenter som flytter ut på kontraktsutløp, men her er det små tall det er snakk om, sier Kvello.

Les også: Dette er sommerens mest attraktive boliger.

– Vil øke

Utleielederen regner med at ventelisten vil vokse raskt de kommende dagene.

– Vi har fått mange nye søknader siden helgen. Det strømmer inn og vil øke på utover, sier Kvello.

Hun peker likevel på at ventelisten så langt ser ut til å være noe kortere enn tidligere.

– Per nå er ventelisten mindre i år enn på samme tid i 2013 og 2014, og det er ikke så mange søkere sammenlignet med det vi bruker å ha nærmere studiestart. 22. juli i 2013 var antall søkere på venteliste 1.500 og 6. august i fjor var tallet på 2.300. Det kan tyde på at det er på vei nedover i år, men det vil uansett bli ventelister, fastslår Kvello.

Les også: Jobber med ny hotellavtale for studenter.

Nedgang i studiesøkere

Årets hovedopptak viser en liten nedgang i antall studiesøkere som får tilbud om studieplass. I fjor fikk 4.470 tilbud om plass, noe som er 96 flere enn i år.

Opptaksleder ved universitetet, Jørund Jørgensen, tror ikke nedgangen på 2,15 prosent har noen betydning for antall studenter i boligkø.

– Søkertallene er omtrent de samme. Det er små variasjoner og årsaken til at færre får tilbud om plass er fordi vi har færre studier i år, sier han.

Jørgensen viser samtidig til at universitetet hadde ledige studieplasser ved omtrent 50 studier da Samordna Opptak åpnet restetorget med ledige studier mandag.

Henholdsvis 29. juli og 6. august starter også suppleringsopptaket og etterfyllingsopptakene for å fylle opp studiene.

Les også: Varsler rekordår for studentboliger.

Tøft marked

Norges arktiske studentsamskipnad har en boligdekning på vel 20 prosent av studentene i Tromsø.

Administrerende direktør i Samskipnaden, Hans Petter Kvaal, forventer at ventelistene for studentboliger vil bli større når man nærmer seg skolestart.

– Folk er nok ikke ordentlig i gang ennå. Enten det eller så er det mange som vet at det er tøft marked når man ikke er førstegangssøker. Vi kan jo håpe at flere har funnet seg bolig i det private markedet – vi har kjørt flere kampanjer hvor vi ber folk om å leie ut – men jeg regner med at det blir flere på venteliste hos oss, sier Kvaal.

– Vi har for få studentboliger, men det positive er at vi bygger flere. De nye studentboligene er i ferd med å reise seg og da vil vi neste høst ha 240 ekstra hybler ledig. Da har vi forhåpentlig også startet på de neste 250 studentboligene. Det går rette veien og det vil bli bedre, men det tar litt tid, legger han til.

FOR FÅ BOLIGER: Hans Petter Kvaal, administrerende direktør ved Norges arktiske studentsamskipnad, ser fram til neste høst når Samskipnaden har 240 ekstra hybler å dele ut. Foto: LARS MARIUS MATRE
Foto: Jon Terje Eiterå ° Jon Terje Eiterå