Beboere ved Strandkanten Brygge G har i flere år klaget på vanntrykket i springen. Tidligere denne uken skulle styreleder i borettslaget, Gøran Iversen, teste husbrannslangen — og resultatet var nedslående.

– Dette er en husbrannslange som skal brukes i tilfelle det blir brann, og vannet bare sildrer forsiktig ut. Det er overhodet ingen trykk på vannet, sier Iversen.

Mister vannet

Han forteller at vanntrykk har vært et problem i mange år, og at det spesielt påvirker beboere som har leiligheter i toppetasjene.

– Da jeg satte på slangen mistet beboerne i både fjerde og femte etasjen alt vann i springen. Trykket, og mengden vann, er fryktelig dårlig, sier han.

Nå frykter han alvorlige konsekvenser om ikke feilen blir utbedret.

-Det er jo regelrett skummelt å tenke på at vi ikke har vann i en slange som skal brukes til brannslukning. Vi har jo pulverapparat som alle andre steder, men slangen er jo der for en grunn, sier Iversen.

Husbrannslangen er ifølge Iversen koblet direkte til hovedvannledningen, og han mener at den er underdimensjonert med tanke på antall boenheter som er koblet til.

– Jeg har bodd i området siden 2005, og det har hele tiden vært et problem. Det bygges nye enheter til stadighet, og alle kobles på det samme røret, mener Iversen.

– Veldig uheldig

Varabrannsjef hos Brann og Redning, Kaj Christiansen, skjønner Iversens bekymringer.

– Om husbrannslangen ikke har nok trykk er det selvfølgelig ikke bra. Det er ikke forsvarlig og her må de som eier bygget finne en løsning slik at sikkerhetstiltak er forsvarlig, sier Christiansen.

Han forteller at bruken av en husbrannslange kan utgjøre forskjellen mellom en liten og en stor brann.

– Om husbrannslangen blir brukt tidlig i en brann kan det stoppe mye av utviklingen. Når den ikke er intakt er det klart at utfallet kan bli fatalt, sier Christiansen.

Er klar over problemet

Vann og avløpsseksjonen i Tromsø kommune opplyser at både de og utbyggerne, Nor-bygg AS, er klar over problemet.

– Vi vet at flere av beboerne sliter med trykk på vannet, og det er rett og slett fordi at nettet ikke er nok utbygd per i dag. Det er utbyggerne bak som skal sørge for slikt, ikke kommunen, sier avdelingsleder, Geir Helø.

Han forteller at utbyggerne jobber med problemet, og når det i sommer blir lagt inn en ny vannforsyning ved Hålogaland Teater, vil problemet bedre seg.

– Det er i en utbyggingsfase og det er grunnen til at det tar tid. Vi har lagt opp planene for å få nok vannforsyning til byggene, og utbyggerne skal med tiden få koblet til alle forbindelser slik at vannforsyningen blir etter standard, sier Helø.

iTromsø har ikke lyktes med å få tak i prosjektleder bak boligfeltet fredag ettermiddag.

Varabrannsjef Kaj Christiansen mener at så dårlig trykk i en husbrannslange kan være farlig. Foto: Ronald Johansen