– Storgata 114 er brannskadd, vannskadd, råteskadd, stygg — og fundamenteringen er i full oppløsning, sier Jan Magnus Henriksen, styreleder i AS Storgaten 118.

Eierne av naboeiendommen Storgata 114 søker nå dispensasjon fra sentrumsplanen for å rive det verneverdige bygget. De ønsker å bygge nytt på tomta.

Bydel i tilbakegang

– Vi jobber for å få det til å se ordentlig ut. Det har vært innbrudd i bygget i tide og utide. Til tross for at vektere er der tre ganger i døgnet, har folk tatt seg til rette. Bygningen er både brann – og vannskadd og er farlig å oppholde seg i, sier Jens Arne Johnsen, styreleder i Skipperhuset AS.

De er også eiere av naboeiendommen, Storgata 112, som huser det forfalne og verneverdige Skipperhuset.

– Forslummingen og rottene i bakgården til de to gårdene plager oss. Det ødelegger nabolaget og strøkets anseelse. Det er visuelt skremmende og drar standarden ned langt under null, mener Henriksen.

Han mener nordbyen er kommet i bakevja i forhold til utvikling av sørbyen.

– Slike rønner som Storgata 114 er med på å forsterke inntrykket av en bydel i tilbakegang.

Rotter over alt

Verneverdige Storgata 114 kan nå bli revet mot av huseier forplikter seg til å restaurere Skipperhuset. De er innstilt på at en forutsetning for riving er at de først oppgraderer Skipperhusets fasade, tak, grunnmur og vinduer i tråd med vernemyndighetenes krav.

– Alternativet er at vi stiller en omforent garanti for et slikt arbeid. Da vil man straks få fjernet Storgata 114 og dermed den risiko det i dag ligger i bygget som bosted for uønskede personer og den fare som ligger i alvorlig personskade, mener eierne.

Selv om naboen har lagt ut rottegift i mengder, blir de ikke kvitt rottene. Henriksen mener rottene både er ekle, smittefarlige og forslummende.

– Det er ikke artig å måtte sette ut rottegift. Han som bar ut søpla fra bakgården i sommer hadde rotter krypende over armene sine. Han bar det meste ut, men det krydde av rotter der, forteller Jan Magnus Henriksen.