Politikk handler om fordeling av fellesskapets ressurser, og når disse ressursene er knappe, må det gjøres administrative og politiske prioriteringer.

Noen ganger kan slike prioriteringer være vanskelige, men nødvendige. Vi i Utdanningsforbundet Tromsø ble derfor svært glade da vi kunne lese i handlings -og økonomiplanen for de neste fire årene at kommunen skulle sette barn og unge først.

For oss er det ikke en vanskelig prioritering, det er derimot både viktig og nødvendig. Skuffelsen var derimot stor da vi gikk i dybden på tallene, og oppdaget at det slett ikke var en styrking av budsjettene til barn og unge.

Utdanningsforbundet har allerede brukt mye spalteplass på å snakke om det høye sykefraværet og den åpenbart for lave bemanningen i barnehagene, og den sviktende rekrutteringen til barnehagelærerutdanningene. Vi har, sammen med andre instanser som politiet og U16, trukket frem mye statistikker på økning i vold, trusler og rus blant ungdom, og økt avviksrapportering om vold og trusler i skolene våre.

Her kunne vi sågar slengt på den nyeste statistikken fra GSI (Grunnskolens informasjonssystem) som viser nesten en dobling av antall undervisningstimer i skolen gitt av personer uten godkjent lærerutdanning fra i fjor til i år.

Hvis man tar seg bryet med å se all denne statistikken i sammenheng, tegner det seg et bilde av en sektor med store utfordringer i tiden som kommer. Nå må vi sette barn og unge først, og legge økonomi bak ordene. Utdanningsforbundet Tromsø har sagt ifra lenge, så nå håper vi at vi blir lyttet til, til det beste for barna.

Hva betyr det så å sette barn og unge først?

For oss handler det om å styrke de arenaene der barna tilbringer mye av sin våkne tid, i barnehagen og i skolen. Tidlig innsats i barnehagen i form av økt grunnbemanning må prioriteres, fordi utdanningen starter i barnehagen. Videre er det viktig at kontaktlærerne i skolen har tid til å følge opp elevene sine, kontaktlærertiden må økes.

Samtidig etterlyser vi sosiallærere på barnetrinnet, både til å følge opp enkeltbarn, men også til å jobbe på systemnivå. Dette er helt nødvendige og viktige tiltak for å styrke sektoren i årene som kommer. Det er først når slike tiltak kommer på plass, at det kan hevdes at kommunen setter barn og unge først.

Kommunestyret har en svært viktig oppgave foran seg denne uken. Vi forventer at alle medlemmene i kommunestyret, uavhengig av parti, samarbeider godt om å sikre økte ressurser til barn og unge. Både posisjon og opposisjon i vår kommune har heldigvis sett det samme som oss, og lagt frem forslag som for eksempel 20 prosent sosiallærere på barnetrinn fra posisjon, og 2,5 millioner pr. år til økt bemanning i barnehagene fra opposisjon.

Dette er gode tiltak, men dessverre ikke i nærheten av å være nok for å kunne bøte på de store utfordringene som preger barnehage- og skolesektoren.

Nå må alle, politikere, administrasjonen og arbeidstakerorganisasjonene i kommunen, jobbe målrettet de neste årene for å for å sikre en styrket finansiering av skole og barnehage i Tromsø kommune.