Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) fikk mandag rapporten «Trygg barndom, sikker fremtid» og anbefalingene fra Barnevernsutvalget, som ble oppnevnt av regjeringen i 2021. Professor Marit Skivenes har ledet utvalget.

Utredningen inneholder 118 tiltak som skal bidra til å styrke barn og foreldres rettssikkerhet og kvaliteten i barnevernets arbeid.

– Dette er en merkedag på et veldig viktig område, sa Toppe og lovet at rapporten og tiltakene skal på høring ganske umiddelbart. Deretter skal innspill og kommentarer gås nøye gjennom.

– Dette er ikke en rapport som vil bli lagt i den berømte skuffen, lovet Toppe.

Store forskjeller

Skivenes hadde før overleveringen en gjennomgang av arbeidet.

– Det du opplever i barndommen, har du med deg hele livet, sa utvalgslederen.

Hun påpeker at 84 prosent av barn som ikke er i kontakt med barnevernet i oppveksten, får en positiv overgang til voksenlivet. Det gjelder under halvparten av barna som vokser opp med kontakt med barnevernet.

– Vi vet at det er store forskjeller, sier Skivenes.

Hun la fram sju hovedutfordringer som er gjennomgående i Norge. Det gjelder ivaretakelse av barna og foreldrenes rettigheter. Dernest snakket hun om utfordringene rundt kunnskap og informasjon, familierelasjoner, systemrettssikkerhet, skjønn og likebehandling, og skånsom saksbehandling.

ANSVARLIG: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) før pressekonferansen der hun fikk rapporten og anbefalingene fra Barnevernsutvalget. Foto: Heiko Junge / NTB

Rett på høring

Skivenes understreker at uansett hvor mye man jobber med forbedringer, vil det skje feil.

Hun avsluttet med å takke for oppdraget og overleverte rapporten på 524 sider til Toppe.

Statsråden sa hun hadde tatt en sniktitt på rapporten i forkant.

– Det er veldig mange tiltak jeg syns høres gode ut, og som treffer områder der det er svikt og risiko.

Hun sa også at loven åpner for inngripende tiltak i barn og familiers liv.

– Det stiller høye krav til rettssikkerhet og behandling, sa Toppe.

Vil senke aldersgrense

SOS-barnebyer er svært positive til rapporten.

– Her har man nesten oppskriften klar for kvalitetsreformen i barnevernet som regjeringen og barne- og familieministeren har varslet, sier generalsekretær Sissel Aarak.

Blant forslagene er å senke aldersgrensen for barns partsstatus fra 15 til 12 år.

– Slik sikrer vi at barn enda tidligere får en reell stemme inn i vurderingene som angår barnet selv og gir dem en klageadgang, sier Aarak.

Utvalget mener også at enslige, mindreårige asylsøkere må behandles på lik linje med alle andre barn.

– Selv om barne- og familieministeren for kort tid siden sa at regjeringen ikke kommer til å endre dette, så kan man ikke lukke øynene for en så tydelig anbefaling, sier Aarak.