De siste dagene har folk i Tromsø og ellers i landsdelen nærmest stått i kø for å hoppe på havet. Trenden går etter færøysk modell ut på utfordre hverandre til en dukkert - der innsatsen er en middag eller en pubregning for den som feiger ut. Utfordringen står i 24 timer, før innsatsen kommer utfordreren til gode.

Travel dag

Petter Markussen, som er bosatt i Tromsø, fikk selv utfordringen om å ta et bad i det ugjestmilde havet på nordlige breddegrader. Den tok han på strak arm - før han sendte den videre til sin mor.

"Mamma Gerd Elin Kristiansen gratulerer med dagen og lykke til med talen på Youngstorget - håper du tar utfordringen" skriver han på Facebook.

Til iTromsø kan han fortelle at utfordringen er alvorlig ment, og at han gjerne vil se sin mor plaske rundt i iskaldt vann på selveste arbeiderdagen.

- Hun er nok travelt opptatt noen timer med taler og slikt , men utfordringen står ved lag, bekrefter Markussen.

En utfordring

Timingen har ingen betydning - selv om dagens kanskje er årets travleste for LO-sjefen, har ikke sønnen tenkt å vise henne noen nåde.

- Det er jo en utfordring, så den står nå der. Der verste som kan skje er jo at det blir en god flaske vin på meg, sier han  lurt.

Utforingen gjelder kun i 24 timer, og har ikke Kristiansen tatt et bad innen den tid, må hun pent ta turen innom Vinmonopolet for å gjøre opp med sønnen.

Ingen badenymfe

Han venter på sin side i spenning, og gleder seg til å se moren teste badetemperaturen i norske farvann. Han mistenker at det nok er en god stund siden sist.

- Hun har jo et basseng i huset i Portugal, der hun pleier å feriere. Jeg tror ikke hun har badet så mye i norske fjorder de siste årene - men det skal jeg ikke si for sikkert, sier Markussen.

Noen skrupler med å sende sin mor på havet, har han ikke. Han mener Kristiansen pleier å holde seg flytende, og ser ingen risiko ved å slippe henne ut på dypt vann.

- Hun har jo bein i nesa, så det tåler hun. Det er jo bare for å ha det litt artig - og sende utfordringen videre, sier han.

Nekter

Men gleden av å se Kristiansen teste badetemperaturen på Østlandet, får han ikke med det første. Kristiansen har gitt sin sønn følgende respons på utfordringen:

- Så snart det åpener på polet, skal jeg kjøpe han en flaske vin. Å hoppe på havet kommer jeg ikke til å gjøre, sier hun til iTromsø, minutter før hun inntar talerstolen i Notodden.

LO-leder Gerd Kristiansen Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix