Det er nesten like mye som alle de andre fotoboksene i Tromsø dro inn til sammen i løpet av hele 2010 og 2011.

Fotoboksen, som er plassert i T2-tunnelen mellom Tomasjord og Breivika, sørget også for tre av totalt fem førerkortbeslag i Troms i fjor.

1,6 millioner i Tromsø

I Tromsøysundtunnelen måler de gjennomsnittshastigheten mellom to punkter. En slik måling gjennomføres i både T1 og T2 — altså i begge kjøreretningene mellom Breivika og Tomasjord. Fotoboksene i T2 dro inn 605.000 kroner. Over tre ganger så mye penger som boksene i T1. Sistnevnte cashet bare inn 198.000 kroner.

– Dette skyldes at vi hadde tekniske problemer med fotoboksene i T1 i starten. Nå er begge i funksjon, forteller trafikkansvarlig Hans Otto Salomonsen i Troms politidistrikt.

Totalt i fjor håvet fotoboksene i Tromsø kommune inn rundt 1,6 millioner kroner i form av bøter. Det er langt mer enn i 2011 og 2010 da de innkasserte henholdsvis rundt 260.000 kroner og i underkant av 370.000 kroner.

– Tendensen i 2012 er at vi har drift i flere ATK-punkter — altså steder med automatisk trafikkontroll. Vi registrerer flere passeringer og flere overtredelser. Gjennomsnittsmålingene i Tromsøysundtunnelen kom også på plass i løpet av 2012.

Driftstimer doblet

Det totale antall timer fotoboksene i Troms er i drift er nesten doblet i 2012 sett i forhold til 2010 og 2011.

– Vi registrerer at denne måten å kontrollere trafikken på har en positiv effekt. Vi får ned gjennomsnittshastigheten på strekningene, det medfører også mindre risiko for alvorlige ulykker, sier Rigmor Thorsteinsen i Statens vegvesen.

Hun opplyser at det for øyeblikket ikke er noen planer om nye fotobokser i Tromsø. Det kan derimot bli aktuelt å etablere gjennomsnittsmålinger i Målselv.

KAMERAET: Slik ser kameraet som fakker råkjørene ut. Foto: Åsgeir Johansen Foto: ÅSGEIR JOHANSEN