Statsbudsjettet gir ikke store endringer for deg og meg, er konklusjonen fra advokat Stig Bjørklund i KPMG Law Advokatfirma.

– For en vanlig familie på fire, kommer noen skattelettelser. Men endringen i barnehageprisene spiser opp en del av lettelsene. Regjeringen har foreslått at maksprisen for barnehageplass økes fra 2.405 kroner til 2.580 kroner. Økningen skal gå til å redusere prisen for dem som tjener under 405 000 kroner.

Tobarnsfamilie

KPMG har gjort beregninger for iTromsø med følgende utgangspunkt:

– Vi tar for oss en familie med to barn hvor ett går på skole og det andre i barnehage. Foreldrene har en lønn på 450.000 og 600.000 kroner, huslån på 3 millioner kroner og billån på 350.000 kroner. Rentefradrag og andre fradrag deles likt mellom foreldrene.

Skattelette

– Under disse forutsetningene vil familien få en samlet skattelette på 6.207 kroner, forteller advokat Bjørklund.

– Videre reduseres inntektsskatten litt. Men det er kun de med høye inntekter som får det store utslaget. Når alle inntektsklasser er regnet, med vil det gjennomsnittlige kuttet være på 1.600 kroner.

Formuesskatten

– Satsen for formuesskatt reduseres fra 0,3 til 0,05 prosent og innslagspunktet økes fra 1 til 1,2 millioner kroner. Selv om mange sitter på store verdier i form av bolig, vil en lav ligningsverdi i tillegg til gjelden gjøre at du ikke må betale formuesskatt.

Bjørklund konstaterer også at budsjettforslaget ikke vil påvirke utgiftene til mat i en vanlig husholding. Heller ikke transportutgiftene for en vanlig familie vil endres nevneverdig.

Tusenlapper

– For dem som skal skifte bil og har tenkt å kjøpe bruktbil, vil reduksjonen av omregistreringsavgift kunne spare noen tusenlapper. Og for dem som har campingvogn, vil fjerningen av årsavgift for campingvogn gjøre at de sparer 1.120 kroner, sier Stig Bjørklund.