Bak rattet på Kula tok Linn Hofsø Eidissen (28) sine første kjøreturer på egen hånd da hun for ti år siden fikk sertifikatet. Hun er én av de 3.876 tromsøværingene som kjører rundt med en Toyota. Og som mange andre eiere av en godt voksen bil, er hun svært glad i bilen som har fått tilnavnet «Kula».

Går og går

Den hvite Toyota Corolla 93-modellen har fulgt henne gjennom barndommen, helt siden besteforeldrene kjøpte den tidlig på 90-tallet.

– Jeg har ikke mye peiling på bil, men jeg har hørt fra flere at Toyota er greia. Det er en bil som går og går og går, sier Hofsø Eidissen.

Fornøyde

På Toyota Harila Tromsø selges de aller fleste av byens Toyotaer.

Salgssjef Yngve Jakobsen forteller at de hvert år selger rundt 200–250 nye personbiler i Tromsø.

– I tillegg selger vi rundt 400 bruktbiler i året, sier Jakobsen.

Harila har i disse dager vært i Tromsø i 25 år, da de den gang i 1990 kjøpte opp Toyota-forhandleren Bjørnars.

Han synes det er hyggelig at de fleste personbilene i byen er av hans merke.

– Vi har mange og fornøyde kunder, som har kjøpt bil hos oss i flere år. Det vi får tilbakemelding på er at det er gode og driftssikre biler som varer, sier Jakobsen.

Fornøyd

Arne Sæthre har kjørt Toyota i drøyt 20 år, og har hatt 6 forskjellige biler av merket på den tiden. Han mener bilmerket han har valgt er det beste.

– Er du fornøyd, så er du fornøyd, ler Sæthre på telefonen fra Oppdal.

Han har nettopp kjørt 136 mil i – nettopp – sin Toyota, for å kjøre ski sammen med venner.

– Det gikk som forventet helt strålende. Selv om den kanskje har blitt litt skitten etter den lange turen, forteller Sæthre.

Affeksjonsverdi

Linn Hofsø Eidissen har kanskje ikke den nyeste modellen, men i løpet av årene har hun aldri hatt noen problemer med sin kjære Corolla.

«Kula» bruker hun daglig når hun kjører til jobb fra Ersfjord til Tromsø sentrum.

Bilen skal hun ha så lenge den fortsetter å fungere – og da den ennå bare har gått drøyt 80.000, har den trolig noen år til igjen på veiene.

– Den har stor affeksjonsverdi. Og så lenge jeg skifter dekk og gjør det nødvendige vedlikeholdet, har den det bra.

De mest populære bilmerkene i Tromsø

I ferske tall fra 2014 som Statistisk sentralbyrå presenterer om personbiler i Tromsø, er alt fra det nyeste nye til den eldste skraphaug som fortsatt er kjørbar medregnet. Til sammen er 22.347 personbiler registrert i Tromsø.

God salgsøkning

Mens bilmerket Toyota vinner knapt med en markedsandel på 12,4 prosent, og 3.876 registrerte personbiler på veien i Tromsø, følger Volkswagen tett på med 3.691 biler. På en god tredjeplass kommer Volvo med sine 2.342 biler i Tromsø.

Markedssjef for Sulland Tromsø, Jan Arne Martinsen forteller at salget av Volkswagen går godt i Tromsø.

– Salgsmålet for 2015 er å selge 385 personbiler. Hittil har vi solgt 160 biler, sier Martinsen.

Mye å velge i

I løpet av fjoråret solgte bilforhandleren Sulland til sammen 250 Volkswagen-biler.

– På tross av at totalmarkedet er på tur ned, så regner vi med å ha en voldsom økning i salget av Volkswagen i år.

På landsbasis er Volkswagen også foretrukket blant nordmenn med sine 357.000 biler på norske veier.

– Økningen skyldes nok at det har kommet en god del nye modeller fra bilmerket, som folk er interessert i, sier Martinsen.

Vekstvinnerne

Utenom Volkswagen, stikker også BMW av som én av vekstvinnerne med hele 90 flere eksemplarer på tromsøveiene, noe som gir en vekst på 7,6 prosent. Også Mitsubishi, Skoda og Audi hadde en god prosentvis økning blant de største merkene. Størst reell vekst i Tromsø hadde derimot Volkswagen, med 92 eksemplarer i pluss.