Det nordligste busstoppet ved UiT har fått satt opp fire lysmaster som skal skape et «rom» av lys og gjøre området tryggere for fotgjengere. Ingeniør Bjørn Blix og arkitekt Ingunn Skulbru står bak løsningen som sto ferdig onsdag denne uken.

– Vi har bygget et såkalt aktsomhetsområde ved fotgjengerfeltet. Kjøretøy kjører inn i et slags rom av lys, forklarer Blix.

Fargerikt

Konstruksjonen består av fire signalgule master som fungerer som en ramme rundt området. Disse blir opplyst av LED-lys, og spotter i flere farger vil lyse opp veidekket.

– Fargelysene er lagt til for å «skape litt liv», og vil synes ekstra godt som stråler i lufta ved nedbør og på snødekt asfalt, forklarer han.

Løsningen med LED-spotter kom som en følge av at de ikke kunne male eller montere lamper direkte i asfalten. Blix forteller at LED også er mye mer miljøvennlig og strømbesparende, og kan være i bruk i 20–30 år.

Finansiert av P-avgift

Tiltaket er finansiert av penger UiT har fått inn via parkeringsavgift.

– Mange var misfornøyde med denne avgiften, men disse pengene går uavkortet til kollektiv- og trafikksikringstiltak som dette. Vi har også satt opp flere sykkelparkeringer og ladestasjoner, sier Blix.

Oppmerksomhetsfeltet skal også være blant de første av dette slaget som har blitt laget i Norge.

Trygger trafikken

Blix forklarer at de studerte hvordan fotgjengere i området oppfører seg på busstoppet da løsningen med belyst oppmerksomhetsfelt ble utformet.

– Det er jo ofte studenter med hastverk og unger som springer i alle retninger. Dessuten er området høyt trafikkert av både busser og ambulanser, så dette vil minske risikoen for ulykker.