Unios ferske undersøkelse viser at i kommunalsektor har alderen økt for avgang fra arbeidslivet med ett år siden 2010. Med andre ord viser dette at godt voksne medarbeidere ikke går av med AFP, men velger å stå lenger i arbeidslivet. Det mest gledelige synes jeg, er at hovedårsaken til dette handler om arbeidsgleden, ikke økonomi. Så da blir jeg nysgjerrig på om vi ikke skal se dette som et nytt perspektiv for få en enda bedre seniorpolitikk på dagsorden i Norge?

Les også: Frisk nok? Om høyt sykefravær

Stadig flere godt voksne i arbeid

At stadig flere personer over 60 år velger å stå i arbeid lenger, mener jeg er et sunnhetstegn. Årsakene til dette er flere. Blant annet er utdanningsnivået blant godt voksne økt og sysselsettingen blant eldre øker med utdanningsnivået. Det er spennende å se at andelen med høyere utdanning i aldersgruppen 60–66 år har økt med 10 prosent fra 1990 til 2011 og fra 6-17 prosent for aldersgruppen 67 år. En annen viktig faktor er at vi lever lenger, er friskere enn før og dermed har vi helse til å stå i arbeidslivet lenger. I tillegg ser vi at vi kvinner tar større posisjon i arbeidslivet og bidrar også mer etter fylte 60 år.

Seniorpolitikk

Seniorpolitikk i arbeidslivet handler om alle aktiviteter som har som formål å rekruttere, utvikle og beholde seniorer og deres kompetanse. Det er to hovedperspektiver som ligger til grunne for god seniorpolitikk; det ene er at mennesker lærer og utvikler seg gjennom hele arbeidslivet og det andre er at den kompetansen som seniorer innehar er verdifull og vi trenger den i arbeidslivet. Så hva kan vi da gjøre? Mine tanker er at alle bedrifter bør ha en klar seniorpolitikk som inngår i bedriftenes personalpolitikk. Det å se hele mennesket igjennom hele arbeidslivet vil være et viktig fundament for og i vare ta ansatte og beholde de i organisasjonen. Et forhold er også å sørge for at den personalpolitikken man har et individuelt perspektiv slik man kan møte den enkelte medarbeider ut ifra hans eller hennes ressurser og forutsetninger.

Les også: Når det ekstreme tar over

Være friskhetsorientert!

Jeg mener det å jobbe helsefremmende er å være friskhetsorientert, det vil si å fokusere på det som fremmer og bevarer god helse. Stadig flere bedrifter jobber helsefremmende ved blant annet å tilrettelegge for fysisk aktivitet også for seniorer. Gjennom dette å bidra til å sette folk i stand til å få økt kontroll over og forbedre sin helse. Vi vet at nedsatt fysisk aktivitet gjør at muskler og skjelett forfaller. Nyere forskning viser at 50-åringer i gjennomsnitt kun har igjen 70 prosent av den muskelmassen de hadde i 30-årsalderen, mens 80-åringene har så lite som 50 prosent igjen. Man kan godt oppleve at kroppsvekt er den samme som i yngre dager, men kroppssammensetningen er for de fleste svært endret. En del av den naturlige aldringsprosessen er at muskelmasse og beinvev reduseres. Dersom fysisk aktivitet tilpasses helse og fysisk form, kan alle være mer aktive også godt voksne. Belønningen din vil være økt livskvalitet, sannsynligvis lever du lenger og ikke minst kan du stå lengre i arbeidslivet.

Arbeidsglede

Det å ha noe å gå til og føle seg samfunnsnyttig selv om man er blitt godt voksen er viktig. Når arbeidsglede blir løftet fram som noe av hovedargumentene til at godt voksne står i arbeid lenger, mener jeg at dette også understøtter at god helse er en nødvendighet for å kunne nettopp dette. Min motivasjon og mitt perspektiv til å være fysisk aktiv er drømmen om å få bli gammel. At jeg får beholde helsen, stå i jobb lengst mulig, bidra med min kunnskap, engasjement og arbeidsglede lengst mulig.

Les også: Full innsats!