– Flere hevder å aldri ha hørt om deg. Hvem er du egentlig?

– Jeg vokste opp på Nord-Berg, og gikk på grunnskolen i Tromsdalen. Jeg har permisjon fra juss-studiene mine, og planen er å fortsette på tredjeåret hvor jeg slapp når det passer, men til høsten håper jeg at jeg er ordfører. Jeg har sett noen kommentarer i sosiale medier om at jeg kommer fra en såkalt rikmannsfamilie, noe som gjør meg litt irritert. Mamma jobber i butikk og pappa er møbelselger, og jeg har hatt en trygg oppvekst, men jeg har ikke fått så mye gratis, og jeg har jobbet hardt for det jeg vil oppnå.

– Hadde du sett for deg å bli ordførerkandidat da du kom inn i kommunestyret i 2011?

– Nei, det hadde jeg ikke. Jeg hadde tenkt at jeg skulle bruke den første perioden på å lære, lytte og bli flinkere. Plutselig fikk jeg mer ansvar og flere oppgaver enn jeg trodde jeg skulle få, så nå sitter jeg her.

– Føler du deg som en reserveløsning?

– I en perfekt verden ville jeg nok sannsynligvis ikke vært ordførerkandidat, det erkjenner jeg. Det tar jeg likevel med knusende ro, jeg føler meg overhodet ikke som en reserveløsning. Verden forandrer seg og hverdagen forandrer seg, og det skjer stadig vekk ting man ikke har kontroll over. I den situasjonen vi kom opp i synes jeg vi har løst det på en god måte.

– Hvorfor ønsker du å sitte i en ordførerposisjon, som i et parlamentarisk styre ikke gir noen formell makt?

– Dersom jeg blir ordfører vil jeg være politisk, jeg kommer aldri til å klare å legge fra meg engasjementet jeg har. Ordførerposisjonen er en fin rolle å ha dersom man vil ha innflytelse på politikken i Tromsø, så jeg er ikke redd for at jeg ikke skal få si det jeg mener og få gjennomslag for det. Man kommer i en situasjon der man kan peke seg ut noen ting som man er opptatt av og vil jobbe for, og det store målet er å utvikle Tromsø som en kommune som vokser, som folk vil bo i, og som folk kommer til og ikke vil dra fra. Når det er målet er det ingen steder som er bedre å sitte som ordfører.

– Du vil ikke heller bli byrådsleder?

– Hehe ... Vi har allerede en glimrende byrådskandidat.

– Du karakteriseres av flere som en erkekonservativ mann. Er du det?

– Nei, det er jeg ikke. Jeg har en sterk verdiforankring i det jeg mener, i tråd med Høyre sine verdier. Med tanke på at jeg er 23 år er jeg nok hakket mer konservativ enn andre på min alder, men jeg er langt fra erkekonservativ. Det tror jeg alle som kjenner meg vet at ikke er sant.

– Men du stemte blant annet for reservasjonsretten i fjor?

– Jeg var en del av et mindretall der, ja. Grunnen til det var ganske enkelt at jeg var imot at det skulle være slik det var. Den ordningen som var før skapte usikkerhet. Man kunne risikere å komme til en lege som nektet å henvise til abort uten at man visste om det på forhånd. Jeg synes heller ikke forslaget som ble lagt fram om reservasjonsrett var bra i det hele tatt, men i valget mellom to onder valgte jeg det jeg syntes var minst dårlig. Jeg er utrolig glad for at helseministeren og KrF fant ut at det fantes en mye lurere måte å gjøre det på, ved at man bare kan hoppe over leddet med fastlegen og gå rett til sykehuset. Jeg er overhodet ikke imot abort.

–Angrer du på hva du stemte for?

– Nei. Jeg vil ikke stemme på noe annet enn det som er min mening. Det er nok av politikere som stemmer etter hvor vinden blåser, og det har ikke jeg lyst å være. Når det er sagt var ikke uenig med dem som var uenig i forslaget fra regjeringen. Jeg er enig i at det var en dårlig løsning, og valget var mellom to dårlige løsninger.

– Du er lite aktiv på sosiale medier, spesielt Twitter. Med tanke på din unge alder bør vel det i teorien være et punkt du leder over Jarle Aarbakke på? Sosiale medier er jo en kanal velgere liker å bruke for å kontakte politikere.

– Jeg har en Twitterkonto som jeg mistet tilgangen til for et par år siden, og konkluderte da med at jeg levde godt uten det da. Jeg er på Facebook, og du skal ikke se bort fra at jeg dukker opp på Twitter igjen. Jeg føler selv at jeg er aktiv på sosiale medier. Selv om jeg ikke skriver på Twitter hver dag eller legger ut bilder på Facebook hver dag så er jeg der, og jeg er tilgjengelig.

Martin Skaug, tidligere fotballtrener: – Kristian er først og fremst en lojal lagspiller for å bruke fotballterminologi. Han er kjapp i replikken og var god på banen før han dro til Oslo for å bli Stortingsmann. Jeg har ikke sett han spille på en stund, men han klokket inn noen vakre scoringer i sin tid. En gjennomgående bra kar! Foto: Daniel Lilleeng
Christin Mørkved, samboer: – Kristian er veldig snill og omtenksom. Vi har bodd sammen i halvannet år, og har det veldig fint sammen. På hjemmebane er det lite politikkprat, med mindre jeg tar det opp. Bortsett fra den siste uken da, nå har det blitt en del politikk hjemme også.
Brage Lien, kompis: – Kristian er en rolig og morsom fyr som jeg har det veldig hyggelig sammen med. Vi står ikke på samme side politisk, så det har blitt noen debatter mellom oss, etter at vi ble kjent på videregående.