I 1941 startet Henning Andersen (93) i Kystfarten. Han var skipper og seilte langs den nordnorske kysten. De originale Hurtigruteskipene ble i 1943 byttet ut med erstatningsskip. Andersen var skipper på skipene Erstatningshurtigrute Grindøy og Erstatningshurtigrute Maiblomsten, og fraktet personer, gods og post langs den nordnorske kysten.

– Det er med stor ydmykhet at jeg på vegne av regjeringen overrekker denne minnemedaljen til han, sier fungerende ordfører Anni Skogman (Frp).

Tenkte annerledes

Selv om Andersen har blitt hele 93 år gammel, husker han veldig godt krigstiden i Norge.

– Jeg var vel en 22–23 år gammel da jeg var ferdig på Kystskipperskolen og begynte i Kystfarten. Det er mange minner som står ut, men det hardeste var nok å passere Vardø, sier han.

Han forteller om russerne som bombet byen.

– Vi gjemte oss sånn at de ikke skulle se noen dekk da vi dro forbi. De skjøt heldigvis aldri på oss.

Videre forteller han om tyskere som jevnlig hadde kontroll av skipet for å sjekke at det ikke var blindpassasjerer og varer som ikke skulle være om bord.

– Vi kjørte bare på dagtid. På natta måtte vi ligge stille på grunn av minefaren, minnes Andersen.

– Var du redd?

– Man tenkte annerledes på den tida. Jeg tenkte at det ikke kom til å skje oss noe, og skulle det skje noe så var det nå bare sånn, sier Andersen.

Berørt

Anni Skogman legger ikke skjul på at hun er imponert over Hemming Andersen.

– Jeg blir alltid like berørt hver gang jeg hører disse historiene. Det er imponerende å huske så godt og å formidle det på den måten.

Skogman mener det er viktig at vi husker å takke de som kjempet for landet vårt under krigen.

– Jeg har sagt det før, men det er takket være dem at vi har det så godt i Norge, og Nord-Norge, som vi har i dag. Dette er heltene våre. Det er de som hjalp oss å gjøre Norge fri. Dette må vi ikke glemme å takke for, sier Skogman.

Selv setter Andersen pris på minnemedaljen.

– Jeg vil rette en stor takk til alle som har husket meg.

Tekst og foto: Lise Lotte Henriksen

HELTER: Fungerende ordfører Anni Skogman mener det er viktig å takke heltene, som Hemming Andersen, for at Norge er et fritt land.