– De planlagte boligene vil bli lite synlige fra byen. Bispegården vil fortsatt være fremtredende i bybildet og utbyggingen vil ikke stenge utsikten fra eller til Bispegården, slik det er blitt hevdet.

Det skriver direktør Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond og styreleder i Clemens Eiendom i et debattinnlegg til iTromsø.

Les debattinnlegget: «Vi tar vare på bispegården»

Bra med engasjement

Innlegget kommet etter at både biskop Olav Øygard og Fortidsminneforeningen i Tromsø har stilt seg negative til ønsket om å bruke deler av Bispegårdens vestre eiendom til boliger.

De mener boliger tett ved Bispegården er uforenlig med byggets historiske og kulturelle verdi.

Les også: Biskopen sier nei til boligbygging ved Bispegården

– Det vil alltid være ulike meninger blant folk og fagfolk om hva som er gode løsninger. Derfor har vi planprosesser der meninger brytes, synspunkter fremmes og avgjørelser tas til slutt. Vi opplever at det er et stort engasjement rundt planene for bispegården i Tromsø. Det er positivt. Det at folk engasjerer seg for å ta vare på slike verdier i lokalmiljøet sitt, er noe vi i Opplysningsvesenets fond (OVF) gleder oss over og setter pris på. Kanskje er det også noen misforståelser om hva planene innebærer, heter det i innlegget.

Les også: Vil bygge boliger ved Bispegården

«Ulogisk og uklokt»

I leserbrevet viser Meyer til at de brukte 22 millioner kroner i 2013 på totalrenovering av Bispegården, og at den nå fremstår som en moderne og tidsmessig arbeidsplass for de ansatte i Nord-Hålogaland bispedømme.

Han legger til at en av OVFs oppgaver er å ta vare på kulturminner og vedlikeholde og pusse opp historisk viktige prestegårder.

– Derfor er også vi opptatt av at vi ikke bygger ut bispetomta i Tromsø på en måte som forringer eiendommens historiske og kulturelle verdi. Det ville vært ulogisk og uklokt å redusere verdien av våre egne investeringer ved å ødelegge dette viktige kulturminnet, skriver direktøren.

Les også: Vil ikke ha boliger ved Bispegården

Avhengig av inntekter

Han gjør også et poeng av at utbyggingen av den aktuelle tomta «er i tråd med kommunens ønske om fortetting i sentrum av byen». De er også pålagt å forvalte fondets verdier etter forretningsmessige prinsipper, som betyr en forvaltning som gir størst mulig inntjening, basert på klare etiske regler.

Les også: – Bispegården bør ha de omgivelsene den har i dag

– Når vi ser på mulighetene for å utvikle eiendommene våre på en måte som gir mer inntekter, er det fullt ut i samsvar med det oppdrag og de forpliktelser fondet har. Dette gjelder i Tromsø – og andre steder. For fortsatt å kunne være en trygg økonomisk bidragsyter til kirken, for fortsatt å kunne ta godt vare på verdifulle og viktige prestegårder og kulturminner landet rundt, er fondet avhengig av å øke inntjeningen i årene som kommer. Derfor ønsker vi også å foreta en skånsom utvikling av eiendommen vi eier og forvalter i Tromsø, skriver direktør Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond og styreleder i Clemens Eiendom.

skånsom: – Vi ønsker en skånsom utvikling av eiendommen, skriver direktør Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond og styreleder i Clemens Eiendom i et debattinnlegg. Foto: Privat
BYGGE-NEI: iTromsø 13. juni 2016.
VIL BYGGE: iTromsø 24. mai 2016.