Det er hektisk aktivitet i det gamle Mack-lageret vis av vis Ølhallen. Lettvegger er satt opp, paller med kortstokker og spillebord står utover, og hundrevis av stoler står klare til å utplassert.

I fjor var det sjakkspillere som fylte opp lokalene, til helga blir det storinnrykk av bridgespillere. De kommer fra hele verden, til tross for at det er europamesterskap i bridge som arrangeres.

Bra lokaler

– Det kalles for åpent EM, det betyr at det kommer bridgespillere fra hele verden, blant annet New Zealand, Kina, Sør-Afrika og Sør-Amerika, sier Inger Hjellemarken.

Hun er on site manager, eller «alt mulig kvinne» på godt norsk, under konkurransen. Hun skal sørge for at alle spillerne får gode spilleforhold og tilgang til mat og drikke underveis. Hun er fornøyd med spillearenaen.

– Det er lyse og luftige lokaler med flott beliggenhet. Temperaturmessig er det greit. Vi har kafeteria i en egen lagerhall. Det eneste som ikke er optimalt er toalettforholdene, men vi får mobile til bruk under mesterskapet, sier Hjellemarken.

Arrangør-veteraner

I tillegg til henne er konstituert generalsekretær Allan Livgård i Norsk Bridgeforbund og turneringsleder Per Nordland på plass i Mack-hallen for å sørge for at alt er klappet og klart til bridgespilling fra lørdag og i to uker fremover. Sist gang Norge arrangerte EM i bridge var i Oslo i 1969.

– Vi er tre er krumtappen i norsk bridge når de gjelder å arrangere store turneringer, slår Hjellemarken ubeskjedent fast.

Nøyaktig hvor mange bridgespillere som kommer til Tromsø har ikke arrangøren oversikt over ennå. Det skyldes at det er mulig å melde seg på helt fram til fredag.

I tillegg til 14.000 flunke nye kortstokker spesiallaget for Tromsø-konkurransen har EM-arrangørene også fått tilsendt 210 spillebord fra Milano i Italia. De er spesiallaget for at spillerne ikke skal kunne kommunisere med hverandre og dermed muliggjøre juks.

– Det er viktig at spillerne ikke skal kunne samarbeide under spillet.

Betaler alt selv

Det finner rundt 9.000 aktive bridgespillere i Norge. Bridge er ikke helt ulikt sjakk, og begge regnes som tankesport.

– Bridge er et spill for alle aldre. Det som kjennetegner bridgespillere er konsentrasjon, samarbeidsevner, som skiller seg fra sjakken, ser sammenhenger og kan litt statistikk.

Bridge-EM har et budsjett på 16,8 millioner kroner. Største bidragsyter er Troms fylkeskommune, men også Tromsø kommune, staten, Sparebanken Nord-Norge, Remiks, Mack og Eiendomsspar bidrar med sponsorstøtte. Det er småpenger sammenlignet med sjakk-OL som hadde et budsjett på over 100 millioner kroner.

– Den største forskjellen er at vi ikke har ansvar for reise og opphold for deltakerne. De må også sørge for maten selv så det betyr at de må spise ute på byen, sier prosjektleder Rune Kufaas i Sjurelv & Kufaas.

Ungdoms-EM og bridgeleir

Det var han som klarte å overbevise det europeiske bridgeforbundet om at Tromsø kunne arrangere årets EM.

– Vi hadde en visningstur i 2010 for å vise fram Tromsø som arena, og det måtte to besøk til før de ble overbevist. Mack-hallen ble først klar som spillearena rett før jul i fjor da Eiendomsspar kontaktet oss for å tilby de samme lokale sjakk-OL hadde. Det gjorde ting enklere for oss, alternativet var en midlertidig løsning, sier Kufaas.

Ved siden av åpent EM vil Norsk Bridgeforbund arrangere ungdoms-EM for lag fra 17.–25. juli hvor man må være kvalifisert for å spille. De som deltar spiller for landet sitt. I tilknytning til ungdoms-EM vil det være en europeisk juniorleir for jenter og gutter i alderen 9 til 25 år og en festival for nybegynnere i bridge.

"Bør skamme seg"

Redaktør Erlend Skjetne i Norsk Bridge, medlemsblad for Norsk Bridgeforbund, skjeller på lederplass ut dem som ikke skal til Tromsø.

«Dei som les dette og som ikkje har tenkt seg til EM i Tromsø, bør skamme seg», skriver han.

Skjetne legger ikke skjul på at han bruker lederplassen i bladet til «å kjefte og smelle», og forbeholder seg retten til å gjøre det nå også, bare ei uke før EM starter.

Han viser til at det i to år har vært kjent at det blir bridge-EM i Tromsø i år, og kjøper ikke argumentet om at det blir for dyrt.

«Med berre eit minimum av personleg økonomistyring, skulle ein tru at ein kvar forvirra tulling i Noregs langstrakte lang, i laupet av to heile år kunne greie å skrape saman pengar til å ta en tur til Tromsø».

Samtidig benytter bridgeredaktøren anledningen til å omtale Tromsø som en fantastisk by og peke nese til dem som ikke skal hit, og at bare Trondheim kan konkurrere om beliggenheten.

«Vi andre er i Tromsø og leikar oss med kort og et god mat og drikk god drikke og nyt utsikta og midnattssola og dansar og ler», skriver Erlend Skjetne og oppfordrer etternølerne til å komme seg nordover.