Det er mange kjente håndhevere av loven som står her. Annen verdenskrig var akkurat slutt, og nye oppgaver ventet både politi og fengselsvesen i forbindelse med landssvikoppgjøret.

Vi har navnene på de fleste på bildet, og presenterer de fra ytterst fra venstre og opp trappen. Der står Henrik Christoffersen, Reinhart Evensen, Egil Fosse, Henrik Schmidt, Arne Roth, Helge Hermansen, Fritjof Schrøder, Alf Stenvold, Paul Møller, Reidar Eilertsen, Arne Nordberg, ukjent, Franz Butner, Knut Eilertsen, Åge Nordby, Per Sletten, Reidar Larsen, Håkon Olsen og Hemming Andreassen.

Les også: Seminaret og Almelunden

Foran trappen fra venstre står Thorleif Antonsen, Peggy Hauge, Einar Urdal, Erling Wessen Hansen, Johan Skogdal, Leif Wallerud, Birger Echroll, E. Rogde, Gabriel Lund, Ingvald Frøysa, Adolf Hemmingsen, Dagfinn Frøland, Ludvik Lom, Erling Eriksen, Olaf Kveldsro, Ingvald Tollefsen, Egil Kjæreng og Edvin Wikan.

Mester i ett år

Det er Wilmar Hemmingsen som har tatt bildet, og det var Gabriel Lund som var politimester på dette tidspunktet. Visepolitimester var Leif Wallerud.

Lund ble utnevnt i 1945, men satt bare ett års tid før Hans G. Kloumann overtok embetet. Han ble sittende som politimester til 1954.

Les også: 17. mai 1940 vanlig arbeidsdag

Det var i bygget på bildet at politi og fengselsvesen holdt til på denne tiden. Helt siden den gamle rådstua ble ført opp i 1864, var det politi- og rettsetaten som holdt til i bygget. I bakgården var det nemlig fengsel helt til det nye fengslet på Gimle sto innflyttingsklart i 1966.

På bildet er en rekke kjente politinavn. Henrik Christoffersen blant annet som endte opp som sjef for kriminalavdelingen på slutten av 1970-tallet.

Alf Stenvold, som omkom våren 1968 i en båtulykke i Sandnessundet og som i ungdommen var kjent som en meget god bokser som skapte sensasjon i Trondheim i 1925 da han slo regjerende norgesmester knockout.

Ingvald Frøysa som sto i mål på Skarp noen år på 1930-tallet og som var så god at han var fast på det nordnorske landsdelslaget.

Multiutøver

Og ikke minst Egil Kjæreng som var en multiutøver på idrettsbanen som drev både som fotballspiller på Skarp, som sleggekaster på det norske friidrettslandslaget og som en meget habil bokser og bryter.

Les også: Omreisende i Telegrafbukta

Bildet inneholder med andre ord mye god lokalhistorie med mange kjente navn, enten man kom i kontakt med politi- og fengselsvesenet eller ikke.

I DAG: Rådstua slik den ligger i dag – som den har gjort siden 1864. Her holdt politiet til helt til 1971 og fengselsvesenet inntil nyfengslet på Gimle sto ferdig i 1966. Foto: Ronald Johansen