Flere har undret seg over samlingen av lyktestolper som har fått plass på universitetsområdet, og på sosiale medier har flere lagt ut bilder av lyktestolpene som tilsynelatende er tilfeldig plassert utenfor realfagsbygget.

LES OGSÅ: "Er det et minnesmerke over stormen Ole?"

Kunstnerduo

Det er kunstnerduoen Lutz-Rainer Müller og Stian Ådlandsvik som har laget installasjonen, som består av ti gatelamper som alle har ulik opprinnelse og ser forskjellige ut.

– Lampene kommer fra byene med verdens største containerhavner og flyplasser, som Tokyo, Chicago og Singapore, forteller kunstner Stian Ådlandsvik.

Det hele kan se merkelig tilfeldig ut, men slik er det ikke. Duoen har en klar tanke med installasjonen, som tematisk henger nøye sammen med realfagene.

- Lampene er satt opp i den vinkelen som ville ha vært 90 grader på opphavsstedet, og peker derfor i ulike retninger, sier Ådlandsvik.

Lyser døgnet rundt

Lampene er programmert til å lyse når solen går ned i det landet de kommer fra. Dermed endrer installasjonen seg døgnet rundt.

På teknologibygget utdannes navigatører, piloter og kapteiner, så det er ikke tilfeldig at dette arbeidet er som det er. Det skal gi et slags verdensperspektiv på Tromsø, sier kunstneren.

Bakgrunnen for at verket havnet i Tromsø, var en invitasjon til en konkurranse, der man ønsket en utendørs skulptur til teknologibygget.

Vi leverte dette verket, og det ville de ha. Vi var i Tromsø forrige uke og satte det opp, og onsdag fikk vi koblet til lyset, sier Ådlandsvik.

Kunsnerisk fokus

Han synes det er artig at så mange har lagt merke til verket, og har meninger om det. Han håper imidlertid at man kan beholde fokus på det kunstneriske, og ikke prislappen.

Det er ikke ment å provosere, men når man trekker inn pris er det ofte sterke meninger om hva kunst er verd. Det er en litt slitsom reaksjon å få, sier Ådlandsvik.

Han kan røpe at budsjettet for verket er på 800.000 kroner. Gjennom Kunst i offentlige rom (KORO) avsettes det automatisk en prosentandel på inntil 1,5 prosent av byggekostnadene i alle statlige byggeprosjekt.

Den praktiske gjennomføringen av kunstprosjektene ved UiT har blitt gjort av et kunstutvalg hvor byggherre, arkitekt og mottaker av bygget har vært representert.

- Utvalget har blitt ledet av to kunstkonsulenter, oppnevnt av KORO, for å sikre den kunstfaglige kvaliteten i prosjektet. Alle de fire kunstprosjektene til det nye teknologibygget ved Universitetet i Tromsø er permanente, opplyser rådgiver Stine Arnet Høyem i KORO til iTromsø.

Lutz-Rainer Müller og Stian Ådlandsvik har laget verket. Foto: Pål Hoff