22 prosent av de ansatte som underviser og forsker på Universitetet i Tromsø, gjør det som midlertidig ansatte. Det viser tall for 2014. Selv om tallet lå på 30,9 i 2012, er ikke den største fagforeningen på universitetet fornøyd med dagens situasjon.

– Tallet er altfor høyt og det er en stor bekymring fra vår side. Vi har ligget høyt på statistikken over midlertidige ansatte i mange år og sammenlignet med andre er vi fortsatt langt unna der vi bør være, sier hovedtillitsvalgt Ellen Karoline Dahl i Forskerforbundet ved UiT.

De fire hovedfagsforbundene møtes til et årlig drøftingsmøte med universitetsledelsen 20. april hvor dette blir et tema.

Nedgang de siste årene

Universitets- og høyskolesektoren ligger vesentlig høyere enn gjennomsnittet for arbeidslivet for øvrig når det gjelder bruk av midlertidige tilsettinger. Kunnskapsdepartementet påla hele universitetssektoren å redusere midlertidige stillinger for noen år siden. Universitetet i Tromsø har redusert antall midlertidige årsverk med 5,8 prosentpoeng fra 2010 til 2014, med den største nedgangen i undervisnings- og forskerstillinger, viser tall fra Database for statistikk om høyere utdanning (DBH).

Fagforeningene på universitetet er fornøyd med at man tross alt går i riktig retning, men fortsatt gjenstår det flere utfordringer.

– En av utfordringene er at sektoren ikke er fullfinansiert. Mange av stillingene er eksternt finansiert og prosjektbasert, noe som igjen brukes som et argument for at man ikke skal få en fast stilling. Vi mener at det bør arbeides fra sentralt hold om å redusere 4-årsregelen i lovverket til 3 år, sier hovedtillitsvalgt Siri Johnsen i Akademikerne ved UiT.

LES OGSÅ: Kjemper mot endringer i arbeidsmiljøloven

Ledelsen tar grep

Rektor Anne Husebekk sier at dette er en problemstilling som de tar på alvor. Alle fakultetene har utarbeidet planer for hvordan man skal redusere antall midlertidig ansatte og hovedregelen er nå fast ansettelse.

– Vi ønsker nå i større grad enn før å tilsette fast selv om vi ikke kan garantere finansiering når prosjektet opphører. Ansatte ved universitetet har et sterkt stillingsvern, men det er mulig å si opp ansatte hvis prosjektet eller finansieringen opphører. Dette blir arbeidstakerne informert om ved ansettelse, sier Husebekk