Søndagsåpne butikker og kjøpesentre får større konsekvenser enn høyresida ser ut til å ane.

Høyresida med regjeringa i spissen har nå kommet til at søndagsåpne butikker og kjøpesentre er det neste store liberaliseringsprosjektet i Norge.

Problemet er at nesten ingen ønsker dette, og at det ikke gjør hverdagen noe friere verken for de 370.000 ansatte i varehandelen, eller for de frivillige lag og foreningene som er avhengige av at søndagen er en annerledes dag.

Et argument fra høyresida som går igjen ofte er at det vil være frivillig å åpne på søndager – det er ikke snakk om et påbud, bare et forbud som skal fjernes. Problemet er at det ikke er frivillig i det hele tatt.

For butikker som holder til inne på kjøpesentre som Jekta, K1, Pyramiden og Nerstranda, er det senterledelsen som bestemmer åpningstidene, ikke den enkelte butikken. Og hvis senteret holder åpent, må de store dagligvarebutikkene utenfor senteret også holde åpent for ikke å miste markedsandeler. Så følger deres konkurrenter etter, og dominoeffekten er i gang. Frivilligheten er illusorisk.

Høyrefolka later også til å tro at det ikke vil få konsekvenser for andre enn de varehandelsansatte, og at resten av samfunnet vil fortsette helt som før. Men dette stemmer overhodet ikke.

Idrettslag, skolekorps, og en rekke andre frivillige deler av det norske samfunnet er avhengige av helga for å gjennomføre sine aktiviteter – kretsmesterskap, turneringer, korpsstevner, tombola, basar. Det er vanskelig nok i dag for de som har turnus eller lørdagsarbeid å få plass til slike aktiviteter i helga – hvordan skal det bli om også søndagen blir en vanlig arbeidsdag?

Flere andre bransjer blir også påvirket av at butikkene skal holde åpent på søndager. Renholdere må på jobb en dag til for å vaske butikkene og kjøpesentrene etter alle de søndagshandlende – vaktselskapene må stille med vektere, transportørene må levere varer, bakeriene må levere ferskt brød, osv.

For ikke å snakke om kollektivtrafikken. Busstilbudet på søndager må trappes vesentlig opp for å dimensjoneres for de som skal handle, og slik at de som skal stå i butikken kommer seg til og fra jobb. Det er ikke akkurat overflod av penger som preger samferdselspolitikken i Troms, så hvis det skal gå flere bussavganger til og fra Langnes, Pyramiden og Tromsø sentrum, må dette tilbudet finansieres av kutt andre steder – det vil si i distriktene. «Friheten» til å holde søndagsåpent kan derfor føre til at distrikts-Tromsø får dårligere busstilbud.

Er det ikke da bedre å la være? Vi trenger en felles fridag.