Det var yngstemann Aslak Lorentzen som en gang på sensommeren for fem år siden ymtet frempå om en drøm han hadde båret på en lengre periode. Noen måneder senere lå tre flunkende nye sykler under juletreet da familien feiret julaften 2009.

Les også: "Svettet bort 85 kilo"

-Det kom som en enorm overraskelse på oss alle sammen. Jeg hadde jo snakket litt om at jeg hadde en drøm om å sykle hele Norge på langs med familien, men pappa hadde ikke gitt noe som helst tegn på at han hadde hørt etter, smiler 31-åringen.

Langtur

Julegaven ble imidlertid ikke gitt helt uten forbehold. Pappa Geir Lorentzen (64) hadde et beinhardt krav som måtte oppfylles hvis sønnene skulle beholde syklene:

-Jeg sa det rett ut: Hvis dere vil beholde syklene, må dere bli med meg på en langtur langs norskekysten. Og da ble det sånn, slår Geir Lorentzen fast og ler.

Les også: "Synnøve (73) syklet 8 mil"

Dermed la den spreke familien ut på tur for første gang sommeren 2010, og i løpet av den første etappen tilbakela de drøye 750 kilometer fra Tromsø til Nesna. De påfølgende somrene gikk det slag i slag før de nå denne sommeren har gjort unna strekningen mellom Nordkapp og Ishavsbyen.

-Vi var på vei over gangbrua borte i dalen der, og så gikk det opp for oss at nå var det over. Så det er litt vemodig, samtidig som vi selvfølgelig er veldig stolte over det vi har oppnådd, fastslår pappa Lorentzen.

Familietid

Ifølge sønnen Aslak var en av hovedgrunnene til at han ønsket å foreta sykkelturen at han ville komme nærmere familien. Aslak og broren Lasse bor nemlig begge to sørpå, så for pappa Geir har det vært utrolig fint å kunne tilbringe tid med sønnene om sommeren.

Les også: "Syklet fra nord til sør"

-Det vi kanskje er aller stoltest av, er det at vi har en så sprek pappa som klarer å bli med på en slik tur med sønnene sine. Det tror jeg ikke alle på hans alder hadde klart, slår Aslak Lorentzen fast.

Når man legger ut på sykkeltur, kan man imidlertid aldri være sikker på hvilke værforhold som vil råde. Det har de tre virkelig fått kjenne på kroppen.

Mange opplevelser

- Vi har syklet i stekende sol, og i regn og torden og lyn. Så vi har opplevd de fleste værforhold, sier storebror Lasse Wilhelmsen.

I løpet av fire fartsfylte sommere har trioen opplevd litt av hvert. Sommeren 2011 ble en av de tristere turene. De måtte avbryte rittet like sør for Orkanger på grunn av flom og jordras, men turen hadde allerede blitt mørklagt av andre hendelser.

- 22. juli 2011 var en av de få gangene vi hadde satt opp telt og lå ute i det fri. Det var veldig trist å ligge der og få nyheten slik som vi gjorde, sier eldstemann Lorentzen.

Sett under ett har likevel sommerturene vært en suksess og de er alle enige om at de har fått minner for livet. De trekker fram Hordaland og Nordland som høydepunktene på turen.

Sykle baklengs

- Når vi nevner Nordland, må vi jo også snakke om Lofoten. Det var utrolig flott å sykle hele den strekningen langs stranden mot Å, sier 64-åringen.

Nå som de har syklet Norge på langs, skal familien sette seg ned og bestemme seg for hva de skal gjøre neste sommer. Planen om å ro langs norskekysten i kajakk har de nemlig slått fra seg etter å ha sett værforholdene på Vestlandet.

-Det neste blir vel kanskje at vi sykler baklengs og uten gir, sier Lorentzen og ler.