Til høsten skal forskere fra UiT formidle sin kunnskap til en ny målgruppe. Barn mellom 8 og 12 år skal få muligheten til å lære mer om emner som livet som i havet og verdensrommet - gjennom en serie forelesninger på biblioteket. Barneuniversitetet er et nytt konsept i Tromsø, men er utprøvd med stor suksess i blant annet Tyskland.

Les også: Trafikkaos ved barneskole

– Under forskningsdagene hadde vi et tilbud på biblioteket for barn, med vær og vind som tema. Det har gitt mersmak, og nå prøver vi med to forelesninger før jul og to etter, sier bibliotekar Susanne Baumgärtel.

Fisk og planeter

Forelesningene vil skje i bibliotekets åpningstid på søndager, og foreleserne er forskere ved UiT. I første omgang vil det bli to forelesninger med livet i havet og de små dyrene som lever der som tema. Forlesningene vil bli tilpasset barn, og det legges opp til at barna skal være aktive og stille spørsmål.

Les også: Krever skytebane-alternativ

– Vi forsøker å finne tema som barn synes er spennende og som trigger deres nysgjerrighet. I Tyskland har de forsøkt å besvare spørsmål som hvorfor spyr vulkaner ild, hvorfor ligner jeg min søster og hvorfor døde dinosaurene ut. Vi ser for oss to forelesninger om fiske og mat før jul, og to om verdensrommet etter jul, forklarer Baumgärtel.

Takket ja

To forskere tilknyttet fiskerihøgskolen har takket ja til oppdraget, og allerede i oktober kan små studenter få smake på universitetslivet. Forelsesningene vil vare mellom 30 og 40 minutter, der barna er alene sammen med foreleserne.

– Hvordan de gjennomfører forelesningen blir opp til foreleserne, men de legger den opp slik at det blir naturlig for barn å stille spørsmål. Kanskje tar de med ting som illustrerer det man snakker om som de kan vise til barna, sier Baumgärtel.

Les også: En av fem tror ikke på FNs klimapanel

Stort i Europa

Universitetet i Tübingen startet opp med barneuniversitet i 2002. I dag er det mer enn 200 universiteter i Europa og ellers i verden som har Barneuniversitet, og rundt regnet en million barn har deltatt. Ved å la barna bli kjent med et ekte universitet i ung alder, håper initiativtakerne å stimulere lysten til å ta høyere utdanning.