Sterkølet har passert polarsirkelen to ganger før det endelig ankommer Tromsø.

– Ja, det blir rene linjeakevitten. Det blir lang leveringstid for byens vinmonopol. Før var juleølet rett borti gata for polene, nå må det bestilles fra Trondheim, bekrefter Mack-direktør Harald Bredrup.

Årets juleølproduksjon i Balsfjord er både i boks og på flaske, og snart kan sterkøl-utgaven av det gylne brygget kjøpes på Vinmonopolet.

I år blir det imidlertid ikke like enkelt for nordnorske vinmonopol å få godsakene i hus, til tross for at Mack bryggeri bare ligger vel syv mil fra Tromsø. For mens Mack tidligere kunne levere direkte til polet, har andre overtatt transporten nå. Dermed tar juleølet en omvei til Midt-Norge før det havner i polets nordnorske butikkhyller.

Økonomisk tap

– Dette er nytt av året og veldig uheldig for oss. Vi tjener mindre på juleølet. Det betyr økte kostnader på flere hundre tusen kroner for oss for at juleølet transporteres sørover for å bli håndtert, før det kan sendes nordover igjen, sier Bredrup.

Det er Vectura som står for distribusjonen av Macks juleøl til de fleste av landets vinmonopol. De bekrefter at juleølet nærmest får «linjeakevitt»-status etter to passeringer av Polarsirkelen.

Enten eller

– Mack har ikke direkteavtale med Vinmonopolet for levering. Derfor havner juleølet på lageret vårt i Trondheim, før det sendes med hurtigrute og bil nordover igjen, opplyser markedskonsulent Per-Arne Grime i Vectura.

For Mack er det ikke mulig å ha en delt leveringsavtale i landet lenger.

– Tidligere leverte Vectura til resten av landet, mens vi leverte direkte i vårt naturlige hjemmeområde. Nå må vi velge enten å levere i hele landet direkte eller hele landet via en grossist som Vectura fordi Vinmonopolets systemer ikke takler at produktet leveres fra to ulike leverandører. Det er ikke spesielt gunstig for miljøet at det gjøres på denne måten, sier Harald Bredrup.

LANG TUR: Mack-direktør Harald Bredrup får erfare at selv om det er kort vei fra Macks bryggeri i Nordkjosbotn til Vinmonopolet i byen, sendes juleølet halve Norge rundt.