Slik skal vedlikeholdet bli bedre og 1 milliard kroner fjernes fra den kommunale gjelden. Det er i alle fall håpet til Høyres gruppeleder og leder av finanskomiteen Rolleiv O. Lind.

– Hovedårsaken til at vi ønsker et aksjeselskap eller kommunalt foretak er å redusere gjelden til kommunen, sier Lind.

Kommunen har en gjeld på 5 milliarder kroner. Ved utgangen av 2017 er den etter prognosene på 6,2 milliarder kroner.

Dersom kommunens boliger har en snittverdi på 1,5 millioner kroner, må det nye boligselskapet bla opp 1,5 milliarder kroner.

– La oss si at de kjøper 1.000 boliger for én milliard. Da kan kommunen bruke pengene til å banke ned gjeld, mens boligselskapet sitter igjen med samme sum i lån og halv milliard i egenkapital. Det er en svært solid økonomi i et selskap, sier Lind, som har lang fartstid fra bankvirksomhet.

Barnehage-idé

Bakgrunnen for opprettelsen av et boligselskap er paradoksalt nok en rapport som i sommer slo beina under ønsket om å gjøre de kommunale barnehagene om til aksjeselskap.

Advokatfirmaet PwC, som lagde rapporten, mente at barnehagene ble for få og små til å passe inn i et AS. Kommunale boliger mente imidlertid PwC egnet seg bedre i et aksjeselskap.

"Byrådet ønsker å ta anbefalingen på alvor og vil sette i gang en utredning med tanke på å skille ut kommunens om lag 1.000 boenheter i et eget selskap.", skriver byrådet i sitt budsjettforslag.

Leies ut til markedsverdi

Boligene som ønskes overført til nytt selskap omfatter ikke det som regnes for sosialboliger.

– Stiftelsen Tromsø Kommunale Boliger har en vesentlig andel sosialboliger. Stiftelsen vil ikke berøres av dette forslaget, sier Lind.

– Kan dem som leier kommunale boliger i dag forvente en økning i husleie?

– Det er ingen automatikk i at leien økes. Boligselskapet vil ha vedtekter om å ha en sosial boligprofil, sier Lind.

11. desember samles kommunestyret for å vedta budsjettet for 2014. Det inneholder blant annet utredning av et boligselskap.

Dersom selskapet opprettes vil det være kommunens største heleide selskap.

Selskapet vil dessuten være den største forvalteren av boliger i Tromsø, foruten Bo Nord og studentsamskipnaden.

– Kan gi bedre vedlikehold

Ifølge politisk rådgiver for byrådsavdelingen for finans, Peter Reinholdtsen (H), er det lettere å vedlikeholde bygninger i et aksjeselskap sammenlignet med en ordinær kommuneøkonomi.

– Siden vedlikehold av bygninger ikke fremgår som en verdi i et kommunalt regnskap, er det «ulønnsomt» å bruke penger på vedlikehold. I et aksjeselskap eller foretak med balanseregnskap vil vedlikehold av boligene også være vedlikehold av egenkapitalen. Dette vil først og fremst komme beboerne til gode, i form av bedre boforhold, sier Reinholdtsen.

Byrådet skal vurdere om et fremtidig boligselskap skal underlegges Arnestedet Eiendom AS — og dermed danne kommunens eget eiendomskonsern.

– De forteller eventyr

Kristin Røymo (Ap) mener byrådet forteller eventyr ved å skjule gjeld i aksjeselskap.

– Det jeg frykter med et aksjeselskap er å skape en ytterligere avstand mellom kommunen og dem som har det aller vanskeligst, sier Røymo, som er gruppeleder for Arbeiderpartiet i kommunestyret.

Hun er også nådeløs med ønsket om å skille ut kommunale verdier.

– Dersom pengene fra boligsalg til eget aksjeselskap brukes til å banke ned kommunal gjeld, er det bare en måte å fortelle eventyr på. Gjelden eksisterer fortsatt, men i kommunens selskap, poengterer Røymo.

VIL SLETTE GJELD: Gruppeleder i Høyre og leder av finanskomiteen, Rolleiv O. Lind står utenfor Vestregata 44. Slike boliger kan bli kjøpt av et kommunalt eid selskap. Pengene vil Lind bruke til å slette gjeld. Foto: Tor Farstad
Kristin Røymo Foto: Tom Benjaminsen