Kongsbakken har over flere år hatt sterk søkning til realfagene, og nå vil skolen omfavne den nye trenden. Fra høsten 2015 vil elever som ønsker å satse på realfag få tilbud om et skreddersydd utdanningstilbud, der de spisser sin realfagkompetanse.

– På teknologi og forskerlinja vil elevene primært gå i samme klasse i alle fag. Det er en ferdig pakke der hel utdanningsløpet er klart når de søker, sier assisterende rektor Ole J. Tennvassås.

For dem som søker, vil det innebære fem ekstra skoletimer i uken på første og tredje trinn.

– Her åpnes det for å møte realfag i praksis. De vil få jobbe med konkrete prosjekt på tvers av flere fag. Det er et tilbud for dem som er motivert til å jobbe med disse fagene, sier Tennvassås.

Tett kontakt

Forskningsmiljøer, industri og næringsliv skal inn i klasserommet, samtidig som elevene skal få lære utenfor skolemiljøet.

– I perioder kan elevene være på utplassering og oppleve realfag i praksis, men vi har også lyst å invitere fagfolk fra industri og teknologibedrifter inn i klassen, for å fortelle om sine spesialfelt og sitt arbeid, forklarer rektoren.

På landsbasis er det få skoler som kan tilby en tilsvarende opplæring, men en av dem ligger i Bodø.

– På Bodin videregående skole har det vært veldig populært, og de har stor søkning til sin linje, opplyser Tennvassås.

Stor interesse

Kongsbakken har også god dialog med fagmiljøene, som på sin side har et motiv i å sikre rekrutteringen.

– Både Kongsberggruppen, Polarinstituttet, Vitensenteret og romsenteret på Andøya er aktuelle samarbeidspartnere. Vi har lyst å vise mulighetene realfagene gir, og at medisinstudiet ikke er det eneste man kan bruke realfagene til, sier rektoren.

For dagens realfagselever har i dag mange muligheter når de skal velge utdanning. Med ekstra ballast fra videregående skole, vil de også stille sterkt som søkere til høyere utdanning.

– Med dette løpet vil de få fire tilleggspoeng for realfag. Det legges til snittet når de søker seg videre, forklarer Tennvassås.

Trenger kompetanse

Med tunge investeringer og industrietableringer i landsdelen, vil behovet for spisskompetanse øke. Teknologi -og forskningslinjen vil bli Kongsbakken bidrag til denne utviklingen.

– Det er kun en måned siden vi fikk klarsignal på finansieringsbiten, så det er først nå vi begynner å markedsføre den. Neste uke skal vi på utdanningsmessa, og på sikt vil vi også få avtaler med skolene for å informere elevene der, sier Tennvassås.

Linn Bertheussen