Den ble arrangert i Tromsø Sparebanks festsal lørdag 29. juli 1961.

Kong Olav er tydeligvis opptatt med å studere menyen, mens herrene som flankerer ham åpenbart følger med på alt kongen foretar seg.

De to herrene var ikke noen hvem som helst i byen. Til venstre sitter Tromsø Museums direktør Kaare Landmark, mens herren til høyre er Tromsø Museums preses den gang, rådmann Lars Thøring.

Tidligere på dagen var det en stor markering i museets nye lokaler med innbudte gjester og ditto taler som hører en museumsåpning til.

Festmiddag

Kong Olav var kommet til Tromsø med kongeskipet «Norge» for å ta del i åpningsseremonien. Han var på vei til Svalbard, men fant det helt naturlig å ankre opp i Tromsø for å få med seg museumsbegivenheten.

På kvelden var det stor festmiddag i sparebankens festsal. 129 gjester var invitert, og de fikk servert gravlaks, filet de Renne Provencale og Savarin.

Direktør Reidar Kjellberg på Norsk Folkemuseum var også invitert og holdt en tale hvor han så det museale i historisk perspektiv. Om Tromsø Museum ga han uttrykk for at de som etablerte det, utvilsomt så hvilke muligheter som lå i det.

- Og Tromsø Museum er blitt et springbrett til forskning, slo Kjellberg fast.

16 øre på hver

- I dag lyser et stort nytt bygg mot oss som et landemerke i Nord-Norge. Tromsø Museum er ikke lenger en nordlig utpost, men et sentralt forskningsinstitutt i vårt land - som koster å drive.

- Det økonomiske kan ikke løses på lokalt plan - det må gjøres på landsbasis, sa Kjellberg og illustrerte det kostnadsmessige ved å si at det koster ikke mer enn at om vi tar med alle landets innbyggere, blir det 16 øre på hver.

- Tar vi med bare de voksne som selv røyker, svarer det til halvannen sigarett på hver. Og det er vel et beløp som verken en departementsmann eller politiker ikke straks vil være med på, sa Reidar Kjellberg.

Bedre kjent

Kong Olav på sin side ga uttrykk for at dagen var stor for Tromsø Museum.

- Jeg tror det betegner innledningen til noe nytt, til en videre utforskning av Nord-Norges problemer, og det er naturlig at det gjøres fra et lokalt sentrum.

- Tromsø Museum bidrar til å gjøre landsdelen kjent, men også til å gjøre dem som bor her bedre kjent med landsdelen og dens betydning, avsluttet kong Olav sin tale i sparebankens festsal.