– Jeg har selv sittet i bedriftsforsamlingen og vet at den kun ble brukt til å fronte politikken til de sittende politiske flertallene hos eierne Tromsø kommune og Troms fylkeskommune, sier Hilmarsen til iTromsø.

Ifølge han har den omfattende TK-granskingen slått fast det samme – kontrollfunksjonen overfor TK-ledelsen og TK-styret har vær fraværende.

Hilmarsen mener at om det hadde vært kompetanse som lå til grunn for utnevnelsen til bedriftsforsamlingen ville trolig nødbremsene blitt slått på langt tidligere i prosessene som har ført fram til at TK var snublende nært til å gå over ende.

Arbeiderpartiets Kristin Røymo er delvis enig i Hilmarsens beskrivelse. Dog er hun ikke like kategorisk på at bedriftsforsamlingsleddet skal fjernes – koste hva det koste vil.

– Det er fornuftig å se på organisasjonen – og at vi forsikrer oss om at bedriften styres profesjonelt. Det er ikke ensbetydende med at bedriftsforsamlingen skal legges ned, sier hun.

Ifølge henne er det mange som må ta ansvar for uføret TK har havnet i og at det er lite hensiktsmessig å begi seg ut på ”hevntokt” i kjølvannet av TK-rapporten.

– Vi har skiftet ut alle som måtte skiftes ut i styre og stell i TK, nå må vi ha is i magen mens vi tenker oss godt om. Om det er til det beste for selskapet å legge ned bedriftsforsamlingen så gjør vi det, sier hun.

Det sitter 15 representanter i bedriftsforsamlingen – seks fra fylkeskommunen, fire fra Tromsø kommune og fem valgte av de ansatte.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen sier at saken er drøftet med den andre eieren.

– Vi bør helt klart endre mye i selskapet, og jeg har også fått signaler fra fylkeskommunen om at man er enig, sier Hilmarsen.

Byrådslederen sier at man selvsagt skal diskutere endringene med de ansatte – som har fem av 15 seter i bedriftsforsamlingen – men at han ikke ser noen vei utenom det å dramatisk endre dagens styringsmodell.

NØLENDE: Arbeiderpartiets Kristin Røymo er ikke like sikker på at bedriftsforsamlingen bør legges ned i TK. - La oss utrede saken først og om det viser seg at det er til det beste for selskapet så fjerne vi det, sier hun. Foto: Christer Pedersen
PÅ KONKURSENS RAND: Troms Kraft havnet på skikkelig luggeføre etter at selskapet ble utsatt for grov svindel i datterselskapet Kraft og Kultur.