I går ble det offentlig kjent at en mann med verv i byens idrettsmiljø har innrømmet seksuelle handlinger mot to mindreårige gutter. Mannen i 20-årene hadde – inntil overgrepssaken ble avdekket – lederansvar for ett av lagene i den aktuelle klubben.

– Vi satte umiddelbart i verk tiltak overfor de vi anså som mest berørt. Vi har også beredskap med tanke på de i klubben som måtte være bekymret. Vi er tilgjengelige hele tiden og at vi kan hjelpe medlemmer videre til aktuelle instanser som Barnehuset.

– Men for de berørtes del er det samtidig viktig å ikke ”snakke i hjel” saken – vi ønsker ikke å gjøre den til alle andres sak, sier talsmannen.

Mange bekymret

Han understreker at idrettslaget fortsetter sitt virke som før.

– Vi er opptatt av å komme fortest mulig tilbake til hverdagen, sier talsmannen.

Han tror mange i klubben er bekymret for at saken skal ha større omfang enn det som til nå er avdekket.

– Samtidig opplever jeg at medlemmene våre er trygge på hvordan vi håndterer denne saken. Vi har også fått tilbakemelding fra idretten om at vi har håndtert den bra.

Idrettslaget har vært i møte med skolen i bydelen, der den siktede har jobbet som vikarlærer.

LES MER OG SE VIDEO: Lærervikar siktet for overgrep på gutter

Det var en representant fra klubben som før jul varslet politiet etter mistanke om at den betrodde mannen kunne ha begått overgrep mot mindreårige gutter i idrettslaget.

Ikke tidligere vært i politiets søkelys

For å kunne inneha verv i frivillige lag og organisasjoner som jobber med barn, må man kunne fremvise gyldig politiattest – noe politiet bekrefter at det den nå overgrepssiktede hadde.

– Siktede er ikke tidligere straffet eller vært under etterforskning tidligere. Da denne saken dukket opp valgte vi å gjøre et unntak fra taushetsplikten. For å forebygge nye lovovertredelser varslet vi kommunen og de foreningene der vi visste at siktede hadde verv, sier politiadvokat Elin Norgård Strand.

Hun opplyser at politiet nå avventer tilbakemelding fra skolene der mannen tidligere har jobbet, og som de siste to dagene har underrettet foreldrene om saken.

Politiet har så langt i etterforskningen tatt, eller planlagt å ta, avhør av ni gutter i grunnskolealder samt deres foreldre. Ifølge Elin Norgård Strand har politiet fått et par direkte henvendelser etter at saken ble offentlig kjent, men disse skal kun ha hatt karakter av generell bekymring.

Også leder Ståle Luther ved Barnehuset i Tromsø opplyser at de har mottatt noen henvendelser etter at saken ble kjent i media.

Politiadvokat Elin Norgård Strand