Raset som gikk tidlig på morgen i dag i Lavangsdalen kom såpass uventet at tre biler ble tatt av snømassene.

Alle involverte er heldigvis i god behold etter skredet, som nådde veien til tross for omfattende skredsikring på strekningen.

Se bilde fra rasstedet!

Rigmor Thorsteinsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, sier at de nå må vurdere om veistrekningen skal skredsikres ytterligere.

- Ja, vi må se nærmere på om det er aktuelt med ytterligere skredsikring. Det er forsåvidt en fortløpende vurdering vi gjør, sier Thorsteinsen.

Regionveisjef Torbjørn Naimak er enig i at dagens ras må utløse en ny vurdering for skredsikringen i området.

- Vi har jo gjort en masse rassikring gjennom dalen og veien har blitt tryggere og tryggere. Erfaringen fra dette raset må vi imidlertid ta med oss. Vi må se om det er noe vi kan gjøre, selv om det er helt umulig å være 100 prosent garantert mot skred, sier Naimak.

Spesielle forhold

Thorsteinsen sier at selv på en godt skredsikret strekning kan det gå skred.

- Værforholdene kan vi ikke gjøre noe med. Når det er spesielle værforhold så må vi ta hensyn til det, sier avdelingsdirektøren.

Ekspertise vurderer

- Men er det ikke kritikkverdig at E8 ikke var stengt i forkant av raset?

- Det er et veldig komplekst bilde, med vindstyrke, vindretning og nedbørsforhold. Vi har løpende dialog med fagpersonell både i NGI og intern hos oss med hensyn til hvor sannsynlig det er et at ras skal gå. Men det er umulig å være på den sikre siden og nå er det spesielle forhold med mye nedbør og mye vind, sier Thorsteinsen, som presiserer at hun er sykmeldt med vond rygg og ikke kjenner detaljene i vurderingene som er gjort i forkant av raset.

SE VIDEO: Frank reddet kvinne ut av bilen

- AKkurat på denne plassen er det veldig sjelden at det går ras. Jeg kan ikke huske sist det gikk ras over veien her, og jeg har vært med noen år, sier Torbjørn Naimak.

- Så dette skredet kom litt overraskende på dere?

Tørrsnøras

- Ja, du kan jo si at det ikke var her vi forventet snøskred mest i alle fall. Men nedbørsforholdene og vindretningen har vel vært sånn at vi har fått et såkalt tørrsnøras, sier Naimak.

Ifølge regionveisjefen kan lufttrykket i slike ras være veldig stort.

- Det er spesielt med tørrsnøras. Det er ikke bestandig det er selve raset som kan være det største problemet, men lufttrykket som kommer i forkant av det. Det er nok det som har ført til at personbilen har blitt kastet av gårde. Det blir som en liten eksplosjon, sier Naimak.

MER SKREDSIKRING?: Rigmor Thorsteinsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, vil vurdere om det er aktuelt å skredsikre E8 gjennom Lavangsdalen ytterligere. Foto: Ronald Johansen