I 2012 var politiet bevæpnet 106 ganger ifølge påtaleleder Einar Sparboe Lysnes ligger de på cirka samme antall i år. Innenfor dette ligger det akutte oppdrag hvor politiet kan stå ovenfor våpen, men også en del forhåndspålagte oppdrag som for eksempel statsbesøk og lignende.

– Jeg har ikke konkrete tall på hvor mange av disse som er forhåndspålagte oppdrag, men det er oftest akutte oppdrag, sier Spareboe Lysnes.

Les også: Her legger politiet mannen i bakken

Drøyer med bruk av våpen

Politiet har fremskudd lagring av våpen og våpen lagret i kjøretøyet. Men det skal fortsatt en del til før de bestemmer seg for å bære med seg våpen ut i felten.

– Forutsetningen for at man bærer våpen under oppdrag er at man har opplysninger om at kan stå ovenfor situasjoner hvor det kan være nødvendig med skytevåpen, sier Lysnes.

Han påpeker at det kun er i nødvergelignende situasjoner hvor politi eller sivile kan være truet på livet.

Les også: Skytedrama i "belastet" bydel

– Også i situasjoner som har en relasjon til psykiatri hvor det kan være fare for folk kan ta livet sitt. Derfor kan man si at det er veldig mye type situasjoner. Men vi kommer bestandig til å prøve å løse situasjonen uten å bruke våpen, sier Lysnes.

Les også: Samir (19) avvæpnet gjerningsmannen

Se video: Spesialenheten varslet

Tas ut av tjeneste

I skytedramaet som oppsto torsdag formiddag kom politiet bevæpnet til området på grunn av vitneobservasjoner om at det var våpen på stedet.

Hva slags vurderinger ble det gjort i dag før skuddet ble avfyrt?

– Det er opp til spesialenheten å finne ut slik at det ikke skal være noen tvil. Vi avhører ingen og tar de involverte politimennene ut av tjeneste umiddelbart.

– Er det snakk om psykiatri i denne saken?

– Jeg ønsker jeg ikke å uttale meg og meg gjerningspersonen, sier Lysnes.

Sist gang det ble avført skudd i Tromsø var i januar 2010 under øksedramaet på Ørretholmen.

– Siden 1970-tallet har politiet avfyrt skudd fire ganger, sier Lysnes.

Se bildeserie fra den dramatiske pågripelsen

PÅ SAMME NIVÅ SOM I FJOR: Politiet var bevæpnet 106 ganger i fjor, men har kun avfyrt skudd fire ganger siden 70-tallet. Foto: Ronald Johansen