På sosiale medier er det mange medlemmer i Utdanningsforbundet rundt om i landet som har uttrykt stor misnøye med resultatet som ble oppnådd i forhandlingene med KS mandag. Så sterk har misnøyen verdt, at mange har truet med å melde seg ut.

Også i Tromsø har Grete Theodorsen, leder for Utdanningsforbundet i Tromsø, merket misnøyen.

– Jeg ser at det har vært mye reaksjoner, ja. Men vi har ikke fått mange mange tilbakemeldinger fra medlemmene i Tromsø ennå. Men noen har vi fått og det er noen som sier de vurderer å melde seg ut, sier Theodorsen.

Timene på skolen

Det er punktet om en arbeidstid på 7,5 timer på skolen hver dag som har vakt mest harme blant lærerne.

– Ja, mange har reagert sterkt på det. Men man skal huske på at avtalen forutsetter at de fysiske arbeidsforholdene skal være tilfredsstillende. Er det ikke mulig å jobbe på skolen, så kan man ikke kreve 7,5 timers arbeidstid på skolen, sier Theodorsen.

Theodorsen håper medlemmene hennes ikke melder seg ut selv om de er misfornøyde med forhandlingsresultatet.

– Reaksjonene har vært sterkere enn vanlig. Men å melde seg ut er ikke veien å gå. Det vil jeg ikke anbefale. Jeg håper at medlemmene setter seg godt inn i hva avtalen inneholder og hvilke endringer som er gjort, sier Theodorsen.

Uravstemning

Forhandlingsresultatet går nå til uravstemning. Der kommer Theodorsen til å stemme ja.

– Ja, jeg gjør det. Jeg har forståelse for at det blir reaksjoner på endringene som er gjort. Men vi skal huske på at den gamle avtalen var sagt opp – hele arbeidsavtalen var satt i spill. KS gikk ganske kraftig ut før forhandlingene og partene sto veldig langt fra hverandre. Da kunne det gått mye verre enn det vi har fått til nå. Vi har beholdt en del viktige prinsipper – som at vi skal være til stede på skolen når elevene er der og at undervisningsomfanget for lærerne er fastsatt i avtalen, sier Theodorsen.

- Hva skjer hvis det blir nei?

– Det betyr at vi er i streik og at vi har troen på at vi klarer å få en bedre avtale på plass. Ut fra en helhetsvurdering så tror jeg det blir vanskelig. Vi risikerer også tvungen lønnsnemnd. Derfor stemmer jeg ja til forhandlingsresultatet. Husk at vi stemmer på helheten, ikke bare på arbeidstidstidsavtalen, sier Theodorsen.