De tre mennene har sittet fengslet i Kaunas i Litauen siden sommeren 2012, da de ble tatt med 866 ulovlige piller utenfor et kjøpesenter i byen. Onsdag avvikles det antatt siste rettsmøtet i Litauen, og så snart det foreligger dom, kan de søke om soningsoverføring til Norge.

Soningsoverføring krever en rettskraftig dom av en viss lengde. Det må gjenstå minst seks måneder når søknaden blir mottatt. Men er alle formalia i orden, står man fritt til å søke overføring når dommen er klar, sier direktør i kriminalomsorgsavdelingen i justis – og beredskapsdepartementet, Sissel Kofoed.

LE SOGSÅ: Venter dom i januar

Mister tålmodigheten

Far til en av de fengslede sier familien klamrer seg til håpet om at sønnen vil bli løslatt, men holder alle muligheter åpne hvis det ender med dom. Faren sier at familien kun har sporadisk kontakt med sønnen, og at hele situasjonen tærer på både han og dem. Rettsmøter som stadig blir utsatt, bytte av advokater og sendrektighet i rettsvesenet gjør at sønnen gradvis mister motet.

- Han har begynt å lære seg russisk, trener med medfanger og forsøker å holde motet oppe. Han er en tøff kar, men nå er han i ferd med å miste tålmodigheten. Han har mistet tilliten til både advokater og rettsvesen, sier faren.

Kan gå fort

Norge undertegnet i 2011 en bilateral avtale for soningsoverføring mellom Norge og Litauen. Litauen skal i løpet av nærmeste fremtid ratifisere avtalen, som kan sikre norske statsborgere en raskere retur for soning i hjemlandet og visa versa.

– Grunnen til vi har inngått denne avtalen, er å sikre en raskere saksbehandling. Den gir også en større forpliktelse mellom partene til å ta imot straffedømte for soning i hjemlandet, sier Kofoed.

Hun understreker at nordmenn som soner i europeiske fengsler — slik som Tromsø-mennene i Litauen — kan søke overføring uavhengig av denne avtalen.

Vi har allerede europakonvensjonen om overføring av domfelte, så ikraftsettelsen av den nye avtalen er sånn sett av liten betydning. Hensikten med den er bare at det skal skje raskere ved å sette frister for saksbehandlingen, sier Kofoed.

Kan endre straffen

Nordmennene i Litauen kan søke om soningsoverføring i litauiske rettssystemet — eller anmode norske myndigheter om å starte en sak om soningsoverføring. Går søknaden igjennom, kan det også få betydning for hvor stor del av straffen som skal gjennomføres.

Det er ikke krav om like lang dom. Straffenivået varierer også i Europa — så overføring kan få to konsekvenser. Enten en fortsatt fullbyrding av dommen eller en omgjøring, sier Kofoed.

Kofoed kan ikke uttale seg om de tre nordmennene i Litauen spesielt, men sier en omgjøring av dommer fra utlandet er mest aktuelt i saker der det er stor forskjell på straffeutmålingen i Norge og domslandet.

Vil ha sønnen hjem

Skulle det ende med dom, er familien innstilt på å forsøke å få sønnen til Norge for å sone.

- Får han ett år er det vel tvilsomt at han får overføring, men får han fem år er det mer sannsynlig. Vi holder alle muligheter åpne - men slik vi ser det har han allerede sonet altfor lenge, sier faren.

Far til den ene av de tre fengslede vil bli ferdig med rettsprosessen - slik at familien kan få sønnen til Norge. Foto: Ronald Johansen